Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Personal utan legitimation behandlade patienter

Så går det till.
Foto: SANNA WIKSTRÖM

I flera års tid har olegitimerad personal behandlat hundratals patienter på vårdcentralen Närhälsan Dalaberg i Uddevalla.

Vårdcentralen klandras nu av inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som beslutat att arbetssättet utgjort ett allvarligt hot mot patientsäkerheten.

Chefen för vårdcentralen sitter dock kvar.

– Chefen har fortsatt förtroende i detta arbete, säger den tillförordnade primärvårdschefen Ulrika Holmqvist till Bohusläningen. 

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, tog emot flera anmälningar gällande bristande patientsäkerhet på vårdcentralen Närhälsan i Dalaberg i Uddevalla.

Därför beslutade sig Ivo, som är en tillsynsmyndighet för vården, att göra en inspektion.

I anmälningarna framgick det bland annat att vårdcentralen haft läkarassistenter anställda som sjuksköterskor.

Dessa assistenter ska enligt anmälningarna tagit hand om hundratals patienter utan att ha hanletts av en läkare. Enligt anmälningarna ska läkarassisterna också ha dokumenterat och skrivet under i patientjournaler som sjuksköterskor.

Läkarassistent

Tjänsten läkarassistent är oreglerad, men i praktiken menas med läkarassistent en korttids- anställning inom sjukvården som innehas av någon som studerar till läkare.

Eftersom läkarassistent inte är en läkartjänst kan endast direkt delegerade arbetsuppgifter utföras. 

Grundtanken är att en läkarassistent inte självständigt, utan handledning eller överinseende, ska utföra traditionellt läkararbete. Detta med tanke på de tveksam- heter kring kompetens, ansvar, patientsäkerhet och yrkesroll som riskerar uppstå. 

 

Källa: Läkartidningen/ Sveriges läkarförbund

Ivo granskade journaler och intervjuade ledningen och personalen på vårdcentralen, men under inspektionen framgick det att deras svar skilde sig åt.

Ledningens hållning var att det inte jobbade några läkarassistenter inom verksamheten, medan personalen vittnade om att assistenterna ensamt utfört arbetsuppgifter så som telefonrådgivning, vaccinationer och injektioner.

Ivo: ”Ett allvarligt hot mot patientsäkerheten”

I Ivos beslut, som Bohusläningen tagit del av, slår man fast att arbetssättet kan ”utgöra ett allvarligt hot mot patientsäkerheten”. Bland annat på grund av att man låtit läkarassistenter utan svensk legitimation att utföra arbetsuppgifter som bara legitimerad personal får utföra. Dessutom de tillåtits dokumentera i patientjournalen som om de vore innehavare av en legitimation.

Bohusläningen har inte fått tag på varken vårdcentralens chef eller primärvårdschefen. Istället svarar den tillförordnande primärvårdschefen Ulrika Holmqvist på tidningen frågor, trots att hon inte har några detaljkunskaper om ärendet.

Hon berättar att det uppstått ett missförstånd i hur arbetsuppgifterna delegerats och att journalen skrivits under på fel sätt eftersom det inte finns någon kategori för läkarassistenter i vårdcentralens journalsystem.

Ulrika Holmqvist berättar också för tidningen att hon har fortsatt förtroende för vårdcentralen och dess chef.

– Vi skall naturligtvis följa de regler som finns, men chefen har fortsatt förtroende i detta arbete, säger Holmqvist till Bohusläningen.