Personal sökes – på livstid och utan arbetsuppgifter

Den nya tågstationen på Korsvägen ska få ett levande konstverk.
Foto: ABAKO ARKITEKTKONTOR / SVENSKA MÄSSAN
Sista ansökningsdag för tjänsten är den 15 december 2025.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Göteborgspoeten Lina Ekdahl har skrivit platsannonsen till den eviga anställningen.
Foto: Privat

Är du jakt efter en livslång anställning, utan krav på annan motprestation än att du infinner dig på Korsvägen i Göteborg varje dag?

Då finns det ett jobb för dig att söka – som levande konstverk, anställd av Stiftelsen Evig Anställning.

– Arbetstagaren får själv uppfinna innehållet i sin arbetsdag, säger Lotta Mossum, curator på Statens konstråd. 

Tillsammans med Trafikverket har Statens konstråd genomfört två internationella konsttävlingar för gestaltningen av de nya tågstationerna som ska byggas inom ramen för Västlänken. 

Och nu har de vinnande förslagen offentliggjorts, vilket SVT Väst var först med att rapportera om.

Stationen i Haga får ett 318 meter långt pytonormskelett, och på Centralen uppförs bänkar och andra funktionsmöbler, i form av överdimensionerade blockpussel i trä. 

Korsvägen då? Korsvägen får en livs levande människa, av kött och blod, anställd på livstid och med uppdrag att göra lite vad hen vill på dagarna. 

Det vinnande idéförslagets namn är "Eternal employment", det vill säga "Evig Anställning", och är formulerat av konstnärsduon Simon Goldin och Jakob Senneby.

Inga plikter eller ansvarstagande

– Konstverket ska öppna tanken för det som konceptet handlar om. Det vill säga vad en anställning är, hur anställningar ser ut i dag, och hur de kan se ut i framtiden, förklarar Lotta Mossum.

– Det finns ju redan en diskussion i vårt postindustriella samhälle om vad som händer när de traditionella jobben försvinner och vi till exempel ersätts av robotar.


PERLENBERG: JAG ÄLSKAR KONSTVERKET PÅ KORSVÄGEN 


Arbetet som levande konstverk innebär inte några plikter eller ansvarstaganden, mer än att det ska utföras på Korsvägen. Vad än arbetstagaren väljer att göra är tänkt att forma arbetets – och därmed också konstverkets – innehåll.

Vilka kvalifikationer ska den ha som söker tjänsten?

– Vi har efterfrågat idéförslag som ska vara ett starkt och utvecklingsbart koncept. I nästa skede kommer de vinnande konstnärerna sätta sig ner och utarbeta alla  detaljer, förklarar Lotta Mossum.

Pengarna ska räcka i 120 år

Klart är i alla fall att ett omklädningsrum och en stämpelklocka installeras på Korsvägen station. Ovanför tågplattformarna hänger fabriksliknande lampor, som slår på ett fluorescerande ljus när den anställde arbetar. 


LÄS OCKSÅ: Så kan Korsvägen bli helt bilfri 


Anställningen är evig, men kan avslutas i förtid av den anställde. Denne kan även välja att gå i pension, när hen har åldern inne.

– Vid något av dessa scenarion anställs en ny person. Pengarna är planerade att räcka i 120 år, med en tänkt lön på 21 000 kronor i månaden, säger Lotta Mossum.

Om pengarna tar slut, till exempel i händelse av en börskrasch, tar också anställningen slut.

"Sök. Ta över. Tack."

Som en viktig del av idéförslaget, ingår en arbetsplatsannons från Stiftelsen Evig Anställning, författad av Göteborgspoeten Lina Ekdahl. 

I den står bland annat att läsa att den som söker jobbet bör tycka om Göteborg:

"Alla tycker om Göteborg. Tycker vi om Korsvägen? Svår fråga. Hjälp oss. Sök tjänsten. Ovanligt. Vi vet. Men det är ett jobb, ett helt vanligt jobb. Kanske inte helt vanligt. Det är fritt. Ett fritt uppdrag. Vi tror att du är fri. Vi tycker det låter så. Du låter fri. Ser fri ut. Pigg. Vänlig. Öppen. Vi orkar inte mer. Sök. Ta över. Tack."

Sista ansökningsdag för tjänsten är den 15 december 2025, med tillträde 15 mars 2026.

Platsannonsen för Evig Anställning

Arbetsgivare: Stiftelsen Evig Anställning, Korsvägen 412 54 Göteborg

Arbetsort: Göteborg

Platsbeskrivning:


Vi söker dig som vill forma morgondagens Station Korsvägen.


Tack.


Vi söker dig som vill vara mitt i. Mitt i knutpunkten. Mitt i korset. Mitt i Korsvägen. Vi söker dig som vill vara där. Mitt i. Du som inte tvekar. Tack för det! Tack för att du inte tvekar! Tack för att du vågar! Tack!


Vi tror att du vill. Vi tror att du vill forma. Vi tror att du vill skapa, vara med, ta en ton, dra en vits. Tack för det! Tack för att du vill! Tack för den kreativiteten! Tack för musikaliteten! Vi tror att du är musik. Hela du är musik. Hela den här stan är musik. Här har alltid funnits musik. Du är en del i den musiken. Du vill vara det. Tack för det! Tack för musiken! Tack för att du vill vara med och forma Station Korsvägens takt, ton, melodi!


Vi tror att du är en person som älskar havet. Vi tror det. Vi inte bara tror det, vi vet det. Alla älskar havet. Du vill vara vid havet. I havet. Vid havet. I staden som ligger vid havet.


Det doftar. Känner du? Någonting doftar. Vi känner. Det är tång. Du är tång. Du vill vara tång. Du skall vara tång. Äta tång. Man kan äta tång. Det vet du. Tack för att du vet! Tack för tången! Tack för doften av tång! Tack för hamnen! Tack för havet! Där står du. Mitt i. Vad står du där som? Som en räka! En positiv räka! En flexibel räka! En prestigelös räka! En målinriktad räka! Tack för det! Tack!


Vi tror att du är ett event. Ett event i eventet. Mitt i. Där står du! Tack för det, tack för att du står där!


Ja, visst, vi använder oss av utropstecken! Visst! Titta! Känner du igen dig! Du är ett tecken! Ett utropstecken! Detta är ett tecken! Du anar. Du anar rätt. Detta är ett jobb. Ett heltidsjobb. Du hör! Du hör rätt! Ett arbete. Ett arbete i arbetarstaden Göteborg. Det låter! Visst låter det! En anställning. En fast anställning. En evig fast anställning. Ett tecken! Ett tecken i tiden. Ett tecken från tiden, från en annan tid, från en svunnen tid, men herregud, ett tecken bara! Tack!


Det här låter, det här låter verkligen, det här låter som musik, musik som kommer från havet, doft från havet, takt från havet, melodi från havet! Tveka inte, sök, vi längtar efter dig, vi behöver dig, vi söker dig, vi älskar dig, vi älskar din noggrannhet, din doft, din profil, din hållning, din positiva hållning, din sociala förmåga, ditt stora engagemang för att vilja vara med och utveckla Korsvägens utbud. Korsvägens själ. Korsvägens möjligheter. Korsvägens ton. Takt. Eventet. Det stora eventet. Det enorma eventet. Du brinner för eventet. Du växer. Vi växer. Allting växer. Ingen vet vart det slutar. Ingen vet vart det började. Varför det började. Vem det var som började. Ingen vet vem som kom på det. Ingen vet vem som kom på själva idén, startade upp allt det här. Vi vet inte. Vi är oroliga. Vi orkar inte mer.


Vi tror att du ser, vi tror att du ser oss, vi ser att du ser oss. Våra tillkortakommanden. Vi tror att du hör oss. Vårt höga tonläge. Vår rädsla. Vår oförmåga. Du tycker om Göteborg. Visst, det gör vi också. Det har vi alltid gjort. Alla tycker om Göteborg. Tycker vi om Korsvägen? Svår fråga. Hjälp oss. Sök tjänsten. Ovanligt. Vi vet. Men det är ett jobb, ett helt vanligt jobb. Kanske inte helt vanligt. Det är fritt. Ett fritt uppdrag. Vi tror att du är fri. Vi tycker det låter så. Du låter fri. Ser fri ut. Pigg. Vänlig. Öppen.


Vi orkar inte mer. Sök. Ta över. Tack.Varaktighet: Tillsvidareanställning

Arbetstid/Varaktighet: Heltid

Lön: Månadslön

Sista ansökningsdag: 2025-12-15

Övrigt om ansökan: Tillträde 2026-03-15

Ansökan: via webb www.eviganstallning.se

Kompetens: Kompetensord behövs ej/saknas