Bert Karlsson framför flyktingboendet i Skara. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Johan Främst
Bert Karlsson framför flyktingboendet i Skara. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.  Foto: Johan Främst

Personal slogs ner på Berts flyktingboende

Publicerad

Ett bråk med flera personer inblandade bröt ut på Bert Karlssons flyktingboende Stora Ekeberg i Skara i måndags. Två flyktingar gav sig på kökspersonalen med stolsben.

Bråket ska ha handlat om maten, enligt polisen.

– Problemet är att vi inte kan ta i med hårdhandskarna, säger Bert Karlsson.

Polisen larmades till Bert Karlsson flyktingboende Stora Ekeberg i Skara vid tvåtiden på måndagseftermiddagen.

– Kökspersonal anmälde att de hade blivit misshandlade av två personer som är flyktingar, säger Tomas Vänerfors, inre befäl vid polisen i Lidköping.

Två personer greps misstänkta för att ha misshandlat två personer i kökspersonalen.

– De har blivit misshandlade både med nävar och med tillhyggen. De har slagit sönder stolar och bord först och sedan gått till angrepp.

"Inget att göra åt"

Först kom rapporter om att ett 30-tal personer var inblandade i bråket. Men det ska ha varit något färre, enligt polisen.

Bert Karlsson är uppgiven efter bråket.

– Det är inget att göra åt. Så är det ibland, de blir förbannade om någon säger till dem. Så är det på flyktingförläggningar. Vi får inte göra något. Vi kan bara ta dit Securitas och polisen. Vi försöker ta bort personerna som bråkar, det är allt vi kan göra, säger han

De två misstänkta släpptes efter förhör – i samband med det ändrades även brottsrubriceringen från grov misshandel till misshandel. De två ur kökspersonalen skadades lindrigt.

– I förhören med de misstänkta blev det så fantastiskt olika uppgifter mot vad målsäganden hade sagt om det som hänt, så åklagaren bedömde att det inte gick att hålla kvar dem. De är fortfarande misstänkta. Sedan om vi kan leda det i bevis återstår att se, säger Tomas Vänerfors.

Bakgrunden till bråket är oklar eftersom de inblandades versioner av vad som hänt är så olika.

– Det är inte lättutrett. Vi har vittnen kvar att höra. Men det ska vara något bråk gällande maten.

Inte första gången

Det är inte första gången det urartar på Stora Ekeberg.

– Vi har haft en hel del bråk på Ekeberg den senaste tiden. Både mellan flyktingarna och mellan flyktingarna och personalen, säger Tomas Vänerfors.

De misstänkta för misshandeln kommer nu troligen att placeras på ett annat flyktingboende.

– Jag hoppas verkligen inte att de kommer tillbaka. Migrationsverket brukar vara bra på att ta bort bråkstakarna. De skulle veta om att om de gör så här så får de åka hem direkt, säger Bert Karlsson.

Hur mår personalen som attackerades?

– Vi har tagit bort dem ett tag. De är borta några dagar nu. Det är ett problem det här, säger Bert Karlsson och fortsätter:

– Det händer inte ofta, men det händer och problemet är att vi inte kan ta i med hårdhandskarna. Det går ut över alla andra som vill sköta sig. Och de flesta vill det.

Joakim Magnå
Joakim Magnå

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER