Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Personal slogs ner på Berts flyktingboende

Bert Karlsson framför flyktingboendet i Skara. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Johan Främst

Ett bråk med flera personer inblandade bröt ut på Bert Karlssons flyktingboende Stora Ekeberg i Skara i måndags. Två flyktingar gav sig på kökspersonalen med stolsben.

Bråket ska ha handlat om maten, enligt polisen.

– Problemet är att vi inte kan ta i med hårdhandskarna, säger Bert Karlsson.

Polisen larmades till Bert Karlsson flyktingboende Stora Ekeberg i Skara vid tvåtiden på måndagseftermiddagen.

– Kökspersonal anmälde att de hade blivit misshandlade av två personer som är flyktingar, säger Tomas Vänerfors, inre befäl vid polisen i Lidköping.

Två personer greps misstänkta för att ha misshandlat två personer i kökspersonalen.

– De har blivit misshandlade både med nävar och med tillhyggen. De har slagit sönder stolar och bord först och sedan gått till angrepp.

"Inget att göra åt"

Först kom rapporter om att ett 30-tal personer var inblandade i bråket. Men det ska ha varit något färre, enligt polisen.

Bert Karlsson är uppgiven efter bråket.

– Det är inget att göra åt. Så är det ibland, de blir förbannade om någon säger till dem. Så är det på flyktingförläggningar. Vi får inte göra något. Vi kan bara ta dit Securitas och polisen. Vi försöker ta bort personerna som bråkar, det är allt vi kan göra, säger han

De två misstänkta släpptes efter förhör – i samband med det ändrades även brottsrubriceringen från grov misshandel till misshandel. De två ur kökspersonalen skadades lindrigt.

– I förhören med de misstänkta blev det så fantastiskt olika uppgifter mot vad målsäganden hade sagt om det som hänt, så åklagaren bedömde att det inte gick att hålla kvar dem. De är fortfarande misstänkta. Sedan om vi kan leda det i bevis återstår att se, säger Tomas Vänerfors.

Bakgrunden till bråket är oklar eftersom de inblandades versioner av vad som hänt är så olika.

– Det är inte lättutrett. Vi har vittnen kvar att höra. Men det ska vara något bråk gällande maten.

Inte första gången

Det är inte första gången det urartar på Stora Ekeberg.

– Vi har haft en hel del bråk på Ekeberg den senaste tiden. Både mellan flyktingarna och mellan flyktingarna och personalen, säger Tomas Vänerfors.

De misstänkta för misshandeln kommer nu troligen att placeras på ett annat flyktingboende.

– Jag hoppas verkligen inte att de kommer tillbaka. Migrationsverket brukar vara bra på att ta bort bråkstakarna. De skulle veta om att om de gör så här så får de åka hem direkt, säger Bert Karlsson.

Hur mår personalen som attackerades?

– Vi har tagit bort dem ett tag. De är borta några dagar nu. Det är ett problem det här, säger Bert Karlsson och fortsätter:

– Det händer inte ofta, men det händer och problemet är att vi inte kan ta i med hårdhandskarna. Det går ut över alla andra som vill sköta sig. Och de flesta vill det.