Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Personal på Gamlestadsskolan i öppet brev mot petning av rektorn

Rektor skyldig till jäv - anställde flera släktingar.
Gamlestadsskolan.
Foto: Wikipedia
Olof Stigert, Gamlestadsskolans rektor.
Foto: PER WAHLBERG / IBL

I torsdags kunde GT berätta att Gamlestadsskolans rektor Olof Stigert får lämna sin post

Det sker efter höstens många avslöjanden om att han anställt nära släktingar – och även löneförhandlat för en del av dem.

I veckan gick personalen på skolan ut till Olof Stigerts försvar i ett öppet brev.

– Han har verkligen fått skolan på fötter igen, säger Malin Petersén-Karlsson, lärare på Gamlestadsskolan.

Under hösten har GT kunnat avslöja att Gamlestadsskolans rektor Olof Stigert anställt flera nära släktingar på den egna skolan.

En svärson och svärdotter hade han undertecknat flera anställningsavtal för. En tredje släkting hade fått både sin anställning och sin lön genom Olof Stigert och anställningarna hade dessutom i de flesta fall inte utannonserats så att också andra kunde söka tjänsterna.

Efter att stadens egen utredning häromveckan visade att rektorn vid minst sju tillfällen ska ha brutit mot kommunallagens bestämmelser om jäv har man kommit fram till att Olof Stigert ska lämna sin tjänst. 

”Arga och besvikna”

I ett öppet brev som skickats till GT på söndagen protesterar nu personalen mot beslutet. Även GP har rapporterat om personalens brev. 

”Vi är förtvivlade, oroliga, arga och besvikna”, skriver personalen i det öppna brevet och menar att de inte känner igen sig i bilden av skolan. 

Läraren Malin Petersén-Karlsson är den som skickat det öppna brevet för personalgruppens räkning. Hon uppger att det är ett mycket stort stöd för Olof Stigert utifrån de insatser han gjort för skolan. Ett femtiotal medarbetare ska stå bakom brevet, säger hon. 

– Olof har drivit en fantastisk skolutveckling. Det var en hel del oreda då han kom in och personalen kände att äntligen var det någon som drog detta åt rätt håll, säger Malin Petersén-Karlsson och lyfter fram personalens våndor inför vad ett rektorsbyte kan leda till för skolan.

Ifrågasätter inte jävsbedömningen

– Det är konstaterat att det blir problematiskt då det blir rektorsbyten. Risken är att många tappar sugen om någon ny ska ta över.

Hon lyfter fram en aktuell rapport från Skolinspektionen som behandlar rektorsbytenas konsekvenser för utbildningen. 

I det öppna brevet ifrågasätter inte personalgruppen stadens juridiska bedömning av jäv. Däremot menar de att de nära släktingar som arbetat vid skolan - totalt fem sedan Olof Stigert tillträdde 2013 – inte blivit gynnade på något vis i arbetet.

De lyfter också fram kompetensen hos de anställda släktingarna. 

– Juridiskt sätt är det jäv, jag fattar det. Men att de skulle ha fått någon fördel av det, det är inte sant. Det är en allmän uppfattning hos oss inom personalen att de inte gynnats, säger Malin Petersén-Karlsson.

I det öppna brevet lyfter personalgruppen upp Olof Stigert som ”en trygg, kompetent och pedagogiskt kunnig ledare att hålla i när det blåser”.

Och de fortsätter:

”Vänt en negativ trend”

Han har vänt en negativ trend till en positiv med stigande resultat, ökad arbetsro, trivsel och aktivitet på raster samt ett lugn inom kollegiet på skolan. Vi har stångats tillsammans, inte alltid varit överens, men kollegiet drar idag åt samma håll. Det är få chefer som lyckas med det. Under Olofs tid som rektor har skolan blivit alltmer populär med ett bättre rykte, fler sökande elever och anställda som i hög utsträckning stannar kvar.

– Jag förstår ratt grundskoleförvaltningen vill sätta hårt mot hårt och markera att så här får det inte gå till, men samtidigt om vi blir av med vår chef kommer vi falla, säger Malin Petersén-Karlsson. 

– För mig och mina kollegor är det så mycket viktigare.

Personalen är också kritisk mot att deras åsikter inte beaktats tillräckligt i processen. 

Olof Stigert kommer nu få en ny rektorstjänst. Det är andra gången han tvingas lämna en motsvarande tjänst. 2013 tvingades han bort från Svenska Balettskolan som också är i kommunal regi för att få en ny tjänst på Gamlestadsskolan.