Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Personal på bibliotek bär larm efter ungdomsstöket

Personalen på biblioteket i Svenljunga bär larm. Foto: Google Maps

Ungdomsgäng ställer till med oreda på biblioteket i Svenljunga.

Nu bär personalen larmbrickor för att känna sig trygga.

– Det har varit stökigt, säger bibliotekschefen Gunilla Rundqvist.

Personalen på biblioteket i Svenljunga har under året börjat bära larmbrickor, vilket P4 Sjuhärad varit först med att rapportera.

Anledningen: Stoj och stök i lokalerna.

– Det är många som kommer till biblioteket. Det är på långa vägar inte alla som stökar, men det är kanske ungdomsgrupper och det kan vara vuxna människor med någon typ av beroendeproblem. Det är väl bara att gå ut på stan så ser man vilka som kan stöka, säger bibliotekschefen Gunilla Rundqvist.

 

LÄS MER: Biblioteken kapitulerar inför stöket och bråket

 

Känns det otryggt?

– Med bibliotek vet man inte vem som kommer in, för det är fritt inträde. Det har varit stökigt, men vi har inte känt oss hotade. Larmbrickorna har inte använts, men det är klart att det är en trygghet att veta att de finns.

Personalen bär larm

Bibliotekspersonalen i Svenljunga har enligt P4 Sjuhärad kontakt med Securitas och har även larmnumret till det lokala vaktbolaget.

Fackförbundet DIK har publicerat en ny rapport, "Biblioteken speglar samhället" om arbetsmiljön för bibliotekarier. På sin hemsida skriver man att ungefär fyra av tio uppger att social oro, kränkande tillmälen och våld har ökat under de två senaste åren.

Böckerna är från ett annat bibliotek än det i Svenljunga. Foto: PER WISSING

Dessutom uppges hot blivit vanligare.

"Bibliotekarier kan inte förväntas ta det yttersta ansvaret för människor med komplex social problematik. Biblioteken ska inte vara en avstjälpningsplats för människor som resten av samhället givit upp hoppet om. Biblioteken och bibliotekarierna axlar, förutom sitt redan stora demokratiska ansvar, också ett växande socialt ansvar. Resten av samhället måste göra detsamma", skriver Anna Troberg, förbundsordförande för DIK, i rapporten.