Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man död – hittades allvarligt knivskuren utomhus på torg

Polisens avspärrningar efter knivattacken.Foto: Johanna Waak
Polisen genomför utredningsåtgärder på platsen under måndagen.Foto: Johanna Waak

En man misstänks ha blivit mördad i Hjällbo under natten mot måndag.

Han hittades svårt knivskadad på torget och hans liv gick inte att rädda.

Det är den tredje personen som blivit ihjälhuggen i Göteborg på mindre än två veckor.

– Det som har hänt är bedrövligt och fruktansvärt, säger Anders Börjesson, polisområdeschef i Storgöteborg.

Vid klockan 00.20 under natten mot måndag larmades polisen till Hjällbo torg, i de nordöstra delarna av Göteborg.

– Vi får in vittnesuppgifter på att det ligger en berusad man där, det är vad vi åker på. Men det visar sig vara något annat, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Mannen var svårt knivskadad och polispatrullen började utföra livräddande åtgärder innan han fördes till sjukhus.

– Vi kan säga, utan att överskrida min kompetens, att det inte är bra. Det måste vara allvarliga skador, konstaterade Morten Gunneng inledningsvis.

Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.Foto: HENRIK JANSSON

Mannen död – misstänkt mord

Platsen spärrades av och tekniker arbetade där hela natten och under morgonen – och på vid lunchtid kom polisen med beskedet att mannens liv inte gått att rädda.

”Den man som hittades på platsen fördes till sjukhus och förklarades senare avliden av läkare”, skriver polisen på sin hemsida.

Det är dock ännu oklart vem mannen är. Hans ålder uppskattas till någonstans mellan 20 och 40 år.

”Polisen har sedan under natten och morgonen arbetat med att försöka få fram en identitet. Detta har inte lyckats”, skriver polisen, som vädjar till allmänheten att höra av sig till tips på telefonnummer 114 14.

Anders Börjesson är tillförordnad polisområdeschef i Storgöteborg. Han förklarar att det i nuläget inte finns så mycket att kommentera kring nattens knivdåd.

– Vi håller på och utreder händelsen och skaffar oss en bild av vad som har hänt. Det är ett intensivt utredningsläge och just nu finns det inte så mycket att kommentera, säger han.

Anders Börjesson är tillförordnad polisområdeschef i Storgöteborg. Foto: PRIVAT

Vad tänker ni ta för åtgärder?

– Vi tittar på händelsen och försöker göra de åtgärder vi kan. Vi vill finnas på de platser som är utredda, säger Anders Börjesson.

Tredje misstänkta knivmordet på tretton dagar

Rubriceringen är misstänkt mord alternativt dråp, men i nuläget finns ingen misstänkt gärningsperson och ledtrådarna är få efter det tredje knivdådet med dödlig utgång i Göteborg på knappt två veckor.

Det handlar om tre skilda dåd i tre helt olika delar av staden.

Nattens misstänkta mord inträffade alltså i Hjällbo i nordöst. Den 17 juli var det Hjalmar Brantingsplatsen som var brottsplatsen när en 18-årig man dog sedan han överfallits och rånats vid tvåtiden på natten. Tre personer, två män och en kvinna, sitter häktade för det misstänkta knivmordet där rånbytet blev mobiltelefon, en halskedja och en väska.

– Det är ett rån som urartat till ett mord, har åklagaren i det fallet, Thomas Willén, sagt.

Den tredje brottsplatsen är Nordstan, mitt i Göteborg. En 19-årig man knivdödades vid midnatt mellan förra fredagen och och en 21-åring, som medgett att han varit inblandad men hävdar nödvärn, greps efter att ha flytt platsen i spårvagn. Han sitter häktad misstänkt för mord.

En 18-årig man rånmördades på Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg.Foto: Läsarbild

Antalet brott mot knivlagen har ökat

Polischefen Anders Börjesson förklarar att människor som bär kniv på allmänna platser ofta befinner sig i kriminella miljöer. 

– I stort sett så behöver människor beväpnade med kniv den för att försvara sig mot andra våldsmän. Eller för att själva angripa, säger han.

De anmälda personerna är sällan okända för polisen och brukar vara människor med ett känt kriminellt beteende eller drogmissbruk. Vilket inte nödvändigtvis gäller för offren.

– Gällande människor som blir utsatta för den typen av brott kan man inte dra samma svepande generaliseringar, säger Anders Börjesson.

Antalet brott mot knivlagen har ökat i Storgöteborg de senaste två åren. Under januari till mitten av juli 2017 anmäldes 475 brott mot knivlagen. Motsvarande period 2018 var 494. Och 2019 låg det på 556 anmälda fall. Det är en ökning på 17 procent under två års tid. 

– Polisen stöter på knivar i större utsträckning. Och vi påträffar en hel del skjutvapen och knivar. Det är en utveckling som vi inte tycker är bra. 

Anders Börjesson förklarar att skärpningen kring vapenlagen har gjort att många personer som bär vapen sitter bakom lås och bom. Men ökningen av fler anmälda brott mot knivlagen kan bero på två saker.

– Det kan handla om att fler beväpnar sig men det kan också bero på att vi är mer offensiva kring visitering och övervakning, säger Anders Börjesson, tillförordnad polisområdeschef i Storgöteborg.

Det här är tredje knivdådet på kort tid som resulterar i ett dödsfall, vad säger polisen om det?

– Det som har hänt är bedrövligt och fruktansvärt, så klart. Det är väldigt allvarligt att det är det tredje fallet på så kort tid.

En man dog efter en knivattack i Nordstan för drygt en vecka sedan.Foto: LOVISA WALDECK

FOTNOT: I en tidigare version av texten stod det att det har skett tre mord på tolv dagar. Det är nu rättat till tretton dagar.