Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Person hittad död efter hemtjänstens misstag

Det här är en IVO-anmälan.
Hemtjänsten gick inte in när brukaren inte öppnade dörren. När de återvände tre dagar senare hittade de brukaren avliden. Hemtjänsten i en av Göteborgs stadsdelar anmäler nu sig själva för att inte ha följt rutinerna.Foto: Daniel Olsson / Daniel Olsson

Hemtjänsten i en av Göteborgs stadsdelar ringde på hos en brukare som inte öppnade dörren. Mot reglementet valde man att lämna i stället för att ta sig in i bostaden.

När man återvände tre dagar senare var brukaren avliden.

Nu anmäler hemtjänsten sig själva till Inspektionen för vård och omsorg.

Det var den 23 april i år som händelsen ägde rum.

Personal från hemtjänsten i en av Göteborg stadsdelar skulle besöka en brukare i hemmet för att utföra serviceinsatser, men brukaren öppnade inte dörren.

Enligt rutinerna på hemtjänsten ska personalen ta sig in till brukarens bostad om denne inte öppnar dörren.

Något som inte följdes.

När personalen kom till bostaden och inte fick något svar från brukaren skickade de i stället ett sms till administratören om att brukaren avböjt insatsen.

Hemtjänsten återvände tre dagar senare och fick återigen inget svar från brukaren. Men då följdes rutinerna och de tog sig in i bostaden, där de hittade brukaren avliden.

Anmäler sig själva till Ivo

Händelsen har lett till att hemtjänsten nu anmäler sig själva till Ivo, inspektionen för vård och omsorg.

Sedan händelsen har hemtjänsten vidtagit flera åtgärder. Bland annat har enhetschefen informerat all personal via ett skriftligt veckobrev vikten av att följa rutinerna när brukare inte öppnar dörren.

Personalen ska även få tillgång till rutinerna via en app på mobilen.