Pernilla startade företag i garaget – får 630 miljoner

Pernilla Nyrensten.
Foto: Pressbild
Niclas och Pernilla Nyrensten blir stormrika i samband med att deras företag Revolutionrace börsnoteras.
Foto: PRIVAT
Niclas Nyrensten.
Foto: PRIVAT

Framgångssagan om friluftsföretaget Revolutionrace startade i Pernilla Nyrenstens pappas garage i Borås 2013.

I dag är företaget värderat till 8,5 miljarder kronor och när det nu börsnoteras på onsdagen så blir Pernilla och maken Niclas Nyrensten stormrika.

Noteringen innebär 630 miljoner på parets konto.

– Klart att det är kul att ha pengar, säger Pernilla Nyrensten till GP.

Pernilla Nyrensten och maken Niclas Nyrensten från Borås ville utmana friluftsbranschen och bryta fördomarna om att friluftskläder måste vara ”dyrt och tråkigt”.

I tidigare intervjuer har paret berättat att de är friluftsfantaster och att de bland annat hajkat i Himalaya.

Intresset för friluftslivet tillsammans med att de kände att det fanns möjlighet att bryta ny mark i branschen ledde till företaget Revolutionrace, som bland annat tillverkar färgglada friluftskläder till ”ett bra pris”.

Flera influencers och kändisar har gjort reklam för Revolutionrace: Carolina Gynning, Leila Bagge och Sofia Wistam är bara några exempel.

– För oss är det extremt viktigt med starka profiler som gillar det vi står för och delar våra värderingar, och att det lirar med varumärket, har Pernilla Nyrensten tidigare berättat.

Pernilla Nyrensten blir också den första kvinnliga grundar-vd:n på Stockholmsbörsen någonsin.
Foto: THOMAS KARLSSON / DN TT NYHETSBYRÅN

Startade i garaget – värderat till 8,5 miljarder

Paret Nyrensten tog ett renoveringslån på 300 000 kronor och la undan 50 000 kronor för att starta företaget Revolutionrace 2013 – i Pernillas pappas garage. 

Fyra år senare tog grundarna in riskkapitalbolaget Altor i bolaget, ”för att få hjälp att fokusera globalt”. Altor investerade omkring 350 miljoner kronor i Revolutionrace. I dag säljs Revolutionrace i över 30 länder.

I och med börsnoteringen blir ägarparet stormrika. Makarna Nyrensten kommer att äga 26,5 procent av bolaget, vilket motsvarar ett värde på drygt 2,2 miljarder kronor. I samband med noteringen kommer makarna sälja 7,5 procent av sitt innehav, vilket innebär 630 miljoner kronor på kontot.

Först någonsin

Till GP säger Pernilla att pengarna inte kommer att förändra alltför mycket:

– Vi har kvar fötterna på jorden. Klart att det är kul att ha pengar, men fullt fokus är fortfarande på Revolutionrace och vi har inga planer på att lämna bolaget. Det är möjligen så att det blir en sommarstuga på Västkusten, men mer än så har vi inte funderat.

Pernilla Nyrensten blir också den första kvinnliga grundar-vd:n på Stockholmsbörsen någonsin.