Varningen för barnspelet: "Massvis med pedofiler"

Pernilla skrev en kort varning på Facebook efter fyndet i dotterns chatt.
Så här löd ett av meddelandena.
Foto: Privat

Det framgångsrika onlinespelet Moviestarplanet har blivit populärt igen.

Men det finns en baksida.

Nyligen fick en nioårig flicka ett meddelande från en person som skrev "jag skulle vilja ligga med dig".

– Man blir äcklad, säger mamman Pernilla Lennström, som nu vill varna andra föräldrar.

2013 uppgavs onlinespelet Moviestarplanet ha över 100 miljoner användare världen över – och runt en miljon bara i Sverige.

Spelet, som lanserades i Danmark 2010, går ut på att användaren bygger upp en karaktär vars mål är att bli en berömd filmstjärna i en virtuell värld online.

Målgruppen är tydlig: Ungdomar och barn.

På grund av den unga målgruppen har spelet lockat till sig personer som är ute efter att kontakta barn i sexuella syften.

En som nyligen drabbades var Partillebon Pernilla Lennströms nioåriga dotter Alva.

Hon blev kontaktad av en okänd person på juldagen.

– Moviestarplanet är något som hon precis har börjat med nu, för bara några veckor sedan. Jag vet att det har varit populärt förut men så har det fått lite nytt liv nu då bland mellanstadieelever, säger Pernilla.

Pernilla uppger att dottern har mottagit ett flertal meddelanden med sexuellt innehåll.

I en skärmdump från spelets chatt kan man se hur en person skriver "skulle bara vilja kasta mig ner i sängen med dig". 

– Det upptäcktes genom att hon gick till sin pappa och visade att någon på chatten hade skrivit att "jag skulle bara vilja ligga med dig", berättar Pernilla.

Har hänt förut

Grooming och sexuellt tvång mot barn och unga blir allt vanligare.

Polisen uppmanar föräldrar att alltid anmäla när de upptäcker den här typen av aktiviteter. Ett annat tips är att inte bara fråga barnen hur det var i skolan, utan försök även stämma av hur dagen på internet har varit.

– Sexuellt tvång mot barn och unga ökar, även i Sverige. Tonen blir bara elakare och elakare och förövarna blir mer och mer hotfulla, mer och mer rakt på sak, säger Per-Åke Wecksell, kriminalkommissarie på polisens nationella it-brottscentrum.

Expressen har tidigare skrivit om en okänd person som kontaktade Johan Löfgrens 12-åriga dotter via bildappen Snapchat – i ett försök att köpa sex

Vilket fick Johan att agera och varna andra föräldrar.

– Gårdagen gick ju åt till att gå runt och vara väldigt upprörd och arg. Och jag ägnade dagen åt att meddela hennes närmsta vänners föräldrar, och sedan har jag även meddelat skolan, sa pappa Johan då.

"Man blir äcklad"

På Moviestarplanet vet man aldrig hur gammal eller ung den andra personen är men målgruppen är barn.

Pernilla menar att det ibland krävs väldigt lite för att lura ett barn att man är någon som barnet kan lita på.

– Det är ju småbarn. Jag har försökt att förklara för min dotter att det lika gärna kan vara en gammal gubbe som sitter bakom skärmen, men hon är helt inställd på att det är en tjej eftersom personens avatar (en tecknad användarbild, red. anm.) föreställer en tjej och bara är åtta år. Hon är helt inställd på att det är en åttaårig flicka hon chattar med. Man anger ingen ålder, men de brukar skriva till varandra i chatten och fråga "hur gammal är du?" och om var man bor, men jag har sagt till våra barn att de aldrig får säga var de bor, säger Pernilla.

Hur reagerar man som förälder när man får se att en person skriver så här till ens barn?

– Man blir ju ledsen och arg, jag blev helt förkrossad. Jag blir inte arg på henne, men hon upplever det så när jag säger att vi ska ta bort spelet och aldrig mer använda det, men hon förstår det. Det är en rolig grej för henne och alla klasskompisar har det också. Nej, man blir äcklad.

Nu hoppas Pernilla kunna uppmärksamma andra föräldrar vars barn testar Moviestarplanet för allra första gången.

I ett inlägg på Facebook skriver hon:

"Jättepopulärt med Movie star planet på skolan nu bland eleverna. Vill med detta inlägg varna och göra er föräldrar uppmärksamma på att det är massvis med pedofiler inne på dessa spel."

Är det här något som du även tänker ta upp med andra föräldrar i klassen?

– Jag har delat det på min Facebook, där jag har många av de här föräldrarna, för att göra dem uppmärksamma. Vi kommer även att ta bort det här spelet.

"Det är extremt viktigt för oss"

Det finns ett problem men är inte vidare utbrett.

Det menar Moviestarplanet själva. 

– Det är inte ett problem sett till antal fall men det är ett problem som vi är medvetna om och ett problem som vi ser extremt allvarligt på på grund av vårt ansvar gällande säkerheten för barn, säger Vernon Jones, säkerhetsansvarig på Moviestarplanet men också socialarbetare med erfarenhet av att arbeta med trygghetsfrågor för barn.

Moviestarplanet har ett filter som blockerar ord som involverar andra, externa sajter som erbjuder videochattar, som till exempel Skype eller Messenger, dit personer som "groomar" barn ofta vill leda sina offer. 

Man har även ett filter som ska blockera särskilda ord som kan vara kopplade till "grooming" av barn, enligt Moviestarplanet.

Kan man som förälder vara trygg i att låta sina barn vara aktiva på Moviestarplanet?

– Det är extremt viktigt för oss att kunna försäkra föräldrar om att deras barn är trygga när de spelar vårt spel. Och det trygghetssystem som vi har reflekterar också vårt engagemang kring att skydda barnen. Vi ser även föräldrar som en viktig del i att skydda barnen genom att informera dem om potentiella säkerhetsproblem och hur de kan hjälpa sina barn att tryggt navigera den digitala världen.

På Moviestarplanets hemsida finns generella råd som riktar sig till svenska föräldrar.