Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pensionärernas vinklubb stoppas: "Jag blir så arg"

Beslutet har fått Leif Mannerström att reagera.Foto: LENNART REHNMAN
Göteborgs kommun säger nu nej. Foto: JOHAN ADELGREN

Göteborgs kommun har stängt ner pensionärernas vinklubb.

15 centiliter vin en gång i månaden blev för mycket – och nu reagerar flera på kommunens beslut.

– När man är inne och ­petar i pensionärernas liv, då blir jag så arg, säger Leif Mannerström till Aftonbladet.

Den populära vinprovningen i Haga, pensionärsföreningen Allégården, stängs ner av tillståndsmyndigheten i Göteborgs kommun.

Lars-Åke Björk, vice ordförande för Allégården, berättar för Aftonbladet att de är förvånade att beskedet kommer nu – med tanke på att vinkunskapsgrupperna har varit aktiva i 15 år.

Vinerna har dessutom köpts av medlemmarna själva. 

Har inte sökt alkoholtillstånd

Annelie Silvander, tillståndschefen i Göteborgs kommun, förklarar för GP att beslutet beror på att pensionärsföreningen inte har sökt alkoholtillstånd. Det kostar pengar att delta i kursen, och det är enligt lagen detsamma som att sälja alkohol.

– Om du ska ha alkohol i något sammanhang där det innebär att det kostar pengar och inte är under ett enstaka tillfälle, som en femtioårsfest eller bröllop, så måste du söka tillstånd. Det har de inte gjort. De tar ut en avgift och kursen är öppen för allmänheten, vilket de skriver på sin hemsida. Så detta är inget annat än en regelrätt svartservering, säger till tidningen.

Mannerström: "Då blir jag så arg"

Nu reagerar flera på kommunens beslut, varav stjärnkocken och krögaren Leif Mannerström är en.

– När man är inne och ­petar i pensionärernas liv, då blir jag så arg. Är det ­inte bättre att just Göteborg som ligger efter med maten för äldre ägnar sig åt att förbättra den i stället? säger han till Aftonbladet.

 

LÄS OCKSÅ: Leif Mannerström: Kalla maten för vad den är – ett hån 

 

Krögaren menar att beslutet är provocerande och att pensionärernas vinklubb borde uppmuntras – inte läggas ner.

– Här sitter ett gäng ­äldre, under sakkunnig ledning av en sommelier, och dricker 15 cl vin en gång i månaden. De lär sig om vinets ursprung och vilken mat som passar till. Det här handlar bara om att kommunen vill plocka dem på 8  000 kronor, säger han till tidningen.

Leif Mannerström förklarar att han är villig att betala tillståndsansökan för att pensionärerna ska kunna fortsätta träffas i grupperna och drick vin tillsammans.

 

LÄS OCKSÅ: Leif Mannerström vägrade äta maten 

 

Alkohollagen

✓ Alkoholhaltiga preparat får, med de begränsningar som följer av denna lag, säljas inom landet under de villkor som gäller för handel i allmänhet.

✓ Alkoholhaltiga preparat får inte säljas eller lämnas ut om det finns särskild anledning att anta att varan är avsedd att användas i berusningssyfte.

✓ Vid marknadsföring av alkoholdrycker till konsumenter ska särskild måttfullhet iakttas. Reklam- eller annan marknadsföringsåtgärd får inte vara påträngande, uppsökande eller uppmana till bruk av alkohol. Marknadsföring får inte rikta sig särskilt till, eller skildra, barn eller ungdomar som inte har fyllt 25 år.

Källa: Sveriges riksdag.