Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Pengar kan aldrig skänka dig lycka"

Petter Stordalens bok, "Min hemlighet", hade förmodligen aldrig skrivits, om inte hotellmagnaten hade drabbats av sitt livs största motgång. Foto: Jonas Lindén
Gunhild Stordalen har skrivits ut från sjukhuset i Utrecht, och är fullt fokuserad på att komma tillbaka så fort som möjligt. Foto: Privat
För två år sedan diagnostiserades Gunhild Stordalen, 37, med den autoimmuna och obotliga bindvävssjukdomen Systemisk skleros. Foto: Gejo Foto, Sweden / /GEJO.SE/ALL OVER PRESS GÖRAN JOHANSSON

Så långt tillbaka han kan minnas har miljardären Petter Stordalen, 53, levt sitt liv i hundra knyck. På väg mot nästa mål. Mot nästa deal. Mot nästa möjlighet.

Men våren 2014 diagnosticerades hans hustru, Gunhild Stordalen, med en livshotande sjukdom, och allting stannade upp.

– Jag har lärt mig mycket av de motgångar jag har haft i mitt liv, och skulle inte vilja vara utan dem. Gunhilds sjukdom är det enda undantaget, säger Petter Stordalen.

Petter Stordalens bok, "Min hemlighet", släpptes nyss som pocket i Sverige – och sålde omedelbart slut i handeln. Nu trycks en större upplaga, och hotellmagnaten kan därmed räkna hem ytterligare en framgång.

Men boken hade förmodligen aldrig skrivits, om inte Petter Stordalen hade drabbats av sitt livs största motgång.

2014 diagnostiserades Petter Stordalens fru – läkaren, filantropen och miljökämpen Gunhild Stordalen, 37 – med den autoimmuna och obotliga bindvävssjukdomen Systemisk skleros.

Av läkarna har Gunhild fått veta att hon i värsta fall bara har ett par år kvar att leva.

– Döden skulle komma gradvis. Äta upp mig bit för bit, tills jag långsamt skulle sjukna in och till slut ta mitt sista andetag, berättade Gunhild Stordalen i "Sommar i P1", som sändes den 28 juni i år.

Sjukdomsbeskedet kom oväntat och det kom hastigt.

– Det förändrade vårt liv. Det blev tydligt att det är en tunn vägg mellan liv och död, precis som för alla som drabbas av ett sådant besked, säger Petter Stordalen, i en exklusiv intervju med GT.

Det fanns en experimentell behandlingsmetod för Gunhilds sjukdom i Nederländerna. Men den var riskabel. Tio procent av patienterna med systemisk skleros, dör till följd av behandlingen.

Sysslolös för första gången

Icke desto mindre bestämde sig Gunhild Stordalen för att genomgå behandlingen. Alternativet – att inte göra någonting – var värre.

– Alla kan hantera en seger, men det som definierar en människa är hur hon tacklar motgångar. Jag har haft turen att leva tillsammans med Gunhild, och sett hur hon hela tiden blickat framåt. "Det finns inget att välja på", har hon sagt till mig. "Jag har så mycket jag ska uträtta." Det har inspirerat mig något enormt, säger Petter Stordalen.

När hustrun lades in på sjukhus, skrev Petter Stordalen under handlingar som överlät ledningen av hans framgångsrika hotellkedja till de närmaste medarbetarna. I tre månader satt han i stället vid sin hustrus sjukbädd.

När Gunhild inte fick behandling, sov hon. Och för första gången i sitt liv fann sig Petter Stordalen sittandes, utan att ha något att göra.

Sysslolösheten tvingade honom att reflektera över sitt liv, och när han återvände till Norge började han skriva ner en del av sina funderingar. Det resulterade i en bok, "Min hemlighet".

Boken har sålt bra i Norge, men även i Sverige. Något som gläder hotellmiljardären mycket.

Svensk i en norsk kropp

– Jag brukar säga att jag känner mig som svensk i en norsk kropp, och jag tror att Gunhild känner samma sak. Sverige är ett fantastiskt land att investera och arbeta i. Det är ordning och reda, präglat av långsiktighet och entreprenörsanda, säger Petter Stordalen, och lyfter särskilt fram Göteborg som exempel:

– Varvskrisen knäckte inte Göteborg. Tack vare framsynta politiker lyckades man förvandla sig, från industristad till en modern entreprenörstad. Den nya stora exportsuccén från Sverige borde bli politiker, säger han.

I boken berättar Petter Stordalen öppenhjärtigt om hustruns kamp mot sjukdomen, men också om sin karriär som entreprenör – "från att vara Norges bästa jordgubbsförsäljare till att bygga upp en av Nordens största hotellkoncerner", för att använda miljardärens egna ord.

Jordgubbarna präglar för övrigt fortfarande Petter Stordalens företagande. "Jordgubbsfilosofin", kallar han det, och grundar sig på följande berättelse:

När Petter var ung sålde han jordgubbar åt sin pappa på torget i Porsgrunn. En dag klagade Petter på att konkurrenterna hade bättre jordgubbar än familjen Stordalen hade, och använde det som ursäkt för att han inte hade sålt så bra.

– Du måste sälja de jordgubbar du har, var pappans svar. Ett svar som förändrade Petters liv.

"Man måste sälja de jordgubbar man har, för det är de enda man har att sälja. Man måste ta det man har, och göra det bästa av det", skriver Petter Stordalen i sin bok.

Lärt mest av sina misslyckanden

De motgångar som Petter har stött på i sitt entreprenörskap, får också stort utrymme i "Min hemlighet."

– Jag tror att ett levt liv, är ett liv som går upp och ner. Och i mitt yrkesliv har jag lärt mig mest när jag har misslyckats, säger han till GT.

Stordalen är även tacksam för de motgångar han har haft i sitt privatliv, med ett lysande undantag – hustruns sjukdom.

Efter behandlingen på sjukhuset i Nederländerna blev Gunhild Stordalen bättre, och i juni 2015 kände hon sig starkare än någonsin. Men sedan kom bakslaget.

I "Sommar" berättar Gunhild Stordalen:

– Klådan kom krypande, först lite, sedan mer. Tills jag började vakna om nätterna och skrapade mig blodig med en hårborste. Så kom hudförändringarna – armarna, händerna, halsen, ansiktet. Snart klarade jag inte att räta ut armarna. Mina fingrar stelnade till ett kloaktigt grepp.

Gunhild hade fått ett återfall, och var snart lika sjuk som innan hon genomgått behandlingen. I mitten av juni 2016 lades hon återigen in på sjukhus, för att ännu en gång genomgå den riskfyllda behandlingen.

– Ingen kan veta vad resultatet blir. Men det är min största personliga kamp hittills. Det är en kamp på liv och död, sa hon i "Sommar."

Pengar skänker inte lycka

Men mycket tyder nu på att behandlingen varit en framgång.

– Gunhild har skrivits ut från sjukhuset, och är fullt fokuserad på att komma tillbaka. Vägen dit är lång, men jag är stark i tron på att hon kommer att klara av det, säger Petter Stordalen.

Hustruns sjukdom har påmint honom om att livet är kort och skört, och det är något han tycker att var och en bör bära med sig – även i yrkeslivet.

"Ju äldre jag blivit, desto säkrare har jag blivit på det här: Vi säger upp oss för sällan", skriver han i sin bok, och fortsätter:

"Livet är för kort för att man ska [...] ångra att man inte tog vara på möjligheterna. Om ditt mål är att nå framgång måste du ta risker. Jag tror detsamma gäller för lyckan."

– Men det är ditt hjärta och din lust du ska följa – inte önskan att tjäna mycket pengar. Framgång är att ha balans i livet, och pengar kan aldrig skänka dig lycka, säger Petter Stordalen.