Pengabrist stoppar ambulans på Öckerö

Christina Ivarsson valde att agera när hon hörde om nyheterna som rör ambulansen på Öckerö. Hon startade en namninsamling och underskrifterna har strömmat in.
Ambulansen på Öckerö kommer att sluta köra patienter till sjukhus.
Foto: Henrik Jansson

ÖCKERÖ. Ambulansen på Öckerö kommer inte längre kunna köra patienter till sjukhus. Anledningen - pengabrist.

Nyheten fick Christina Ivarsson, 49, att agera.

– Är våra liv mindre värda än de som har nära till sjukhus? frågar hon sig.

Nu har hon startat en namninsamling som fått stor genomslagskraft.

Från och med årsskiftet får ambulansvård i Göteborgs norra och södra skärgård minskade resurser, enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst. De skriver att det handlar om "spräckt ekonomi".

Detta innebär att den ambulans som finns på Öckerö kommer att sluta köra patienter till sjukhus. Man kommer att dra ner bemanningen till en sjuksköterska. Denna kommer att åka ut på larm och ge vård på plats, men för att komma till sjukhus måste man vänta på en ambulans med en specialiserad ambulanssjuksköterska och ambulanssjukvårdare. SVT Väst skriver att det tar uppåt 30-40 minuter för en ambulans att köra till Öckerö.

"Klar försämring"

– Det här går tvärtemot vad de själva stod och lovade oss för bara någon månad sedan. Det kommer innebära en klar försämring för hela Öckerö kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Arne Lernhag till SVT Nyheter Väst.

Nyheten nådde Christina Ivarsson, som bor på Fotö, på torsdagskvällen.

– Jag tycker inte att det är okej att de tar sådana beslut och att de bestämmer över folks liv. Det är det de gör egentligen, säger hon till GT och fortsätter.

– Vi är så pass många i kommunen så det borde inte vara något konstigt att ha en egen ambulas kvar.

Startade namninsamling

Christina Ivarsson säger att alla kan komma att behöva en ambulans någon gång.

– Vi som bor på öarna är inte lika mycket värda som de som bor på fastlandet. Men det är en viktig fråga för alla.

Christina Ivarsson startade därför en namninsamling på nätet på torsdagen och spred den i sociala medier, även det har SVT Väst uppmärksammat.

Och namnen har strömmat in.

– Det har fått en väldig genomslagskraft. När jag vaknade i morse var det över 800, jag var alldeles chockad, säger Christina Ivarsson.

Vid klockan två på fredagen var det 1 400 underskrifter.

Hoppas att de ska påverkas

Hon kommer även att lägga listor i mataffärer för de som inte har möjlighet att skriva under digitalt.

– Jag hoppas verkligen att det ska påverka. Tillsammans med politikerna här hemma och Västra Götalandsregionen så hoppas jag verkligen att det ska få genomslagskraft så att de tar om beslutet och inte låter detta hända.