Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pengabråk kan ligga bakom mordet i Oslo

En 28-årig man från Göteborg har erkänt mordet i Oslo.
Foto: Terje Bendiksby

OSLO. En 28-årig man från Göteborg har erkänt mordet i Oslo - och berättat för polisen hur det gick till.

Medan två män vaktade utanför ska 28-åringen och ytterligare en man ha tagit sig in i lägenheten, enligt den norska tidningen Dagbladet.

Där knivskars en 26-årig skånsk kvinna till döds och hennes sambo skadades allvarligt.

- Men det var inte hans avsikt att det skulle gå så illa, säger 28-åringens advokat Johnny Veum.

Maskerade och med mörka kläder ska de fyra männen ha anlänt till det svenska parets lägenhet i Oslo vid 01.20-tiden på natten mot tisdagen. Två av dem höll vakt utanför när 28-åringen och ytterligare en man använde sig av en kofot för att bryta upp dörren in till det svenska parets lägenhet. Det uppger norska Dagbladet.

Enligt tidningen utbröt handgemäng inne i lägenheten - och det slutade med att den 26-åriga kvinnan från norra Skåne blev så illa knivhuggen att hon avled. Kvinnan har enligt uppgifter till Aftonbladet arbetat som servitris.

Erkände i polisförhör

Männen flydde springandes från platsen men eftersom de fört ett sådant oväsen när de försökte få upp dörren hade grannar larmat polis som kunde gripa två av dem utanför huset.

Den 28-åring som nu erkänt greps först senare under dagen. Han förhördes av polis i går.

- Han har erkänt att han är gärningsmannen, säger hans advokat Johnny Veum till GT.

28-åringen, som är känd av svensk polis sedan tidigare och som utreds för brott i Sverige, ska dock ha sagt att han aldrig haft för avsikt att döda någon.

Vad hade han för uppsåt? Var han där för att skada paret?

- Det kan jag inte uttala mig om, med hänsyn till polisutredningen.

Var det han ensam som gjorde det?

- Det kan jag inte heller svara på för tillfället.

Enligt honom ska 28-åringen inte ha varit okänd för den mördade kvinnan.

Förutom två norrmän, 20 och 25 år gamla, är ytterligare en svensk 26-årig man gripen, misstänkt för mord och mordförsök.

- Polisen har inte förhört honom i dag, men jag har träffat honom och han står fast vid att han är oskyldig, säger 26-åringens advokat Jens Ove Hagen.

De tre män som nekar till anklagelserna ska, enligt Dagbladet, ha lämnat motstridiga uppgifter i förhören. Det finns dock uppgifter, enligt Dagbladet, på att motivet bakom dådet är en uppgörelse om pengar för en marijuanaaffär. Det är dock inte klarlagt exakt vilka som varit inblandade i narkotikaaffären.

"Hon var alltid positiv"

Den svenska man, som skadades svårt vid inbrottet, vårdas fortfarande på Ullevåls sjukhus i Oslo. Han har dock fått lämna intensivvårdsavdelningen och kunnat förhöras av polis. Han har då lämnat avgörande uppgifter för utredningen.

Under gårdagen samlades den skånska kvinnans vänner utanför huset där hon mördades. De tände ljus, la blommor och små minnessaker utanför porten, samtidigt som de tröstade varandra.

- Hon var bäst. Glad på alla sätt, sprudlande och alltid positiv, säger en av vännerna som var där.

Han berättar också om att det på fredag ska hållas en minnesgudstjänst och att vännerna då kommer att samlas igen.

- Det kommer att bli många som kommer. Hon hade många vänner, säger han.