Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pelle Blohm om vänskapen med mördade Veronica, 31

Klipp från SVT:s dokumentär.
Pelle Blohm kom till Kina som fotbollsproffs. Där träffade han och hustrun Victoria Lin som var där för att studera. Han minns att hon var mycket beslutsam att lära sig språket.
Foto: SVT
Veronica Lin mördades i Högsbo i Göteborg 2003.
Foto: Privat
Pelle Blohm.
Foto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅN

Veronica Lin, som hittades mördad i Högsbo för drygt 18 år sedan, träffade sin blivande make You Lin när hon studerade i Dalian i Kina.

Där kom hon också att bli vän med tidigare landslagsspelaren i fotboll Pelle Blohm och hans hustru Åsa Byman.

I SVT-dokumentären ”Veronica och den kinesiske miljonären” berättar paret om vänskapen med studenten från Göteborg.

– Hon var en väldigt vänlig tjej, nyfiken och driven, minns Pelle Blohm.

Veronica Lin, 31, hittades mördad i sin grannes lägenhet i Högsbo i Göteborg i mars 2003 och vem som låg bakom mordet har ännu inte klarlagts.

Dåvarande maken och pappan till sonen Marcus, den kinesiske affärsmannen och miljonären You Lin, har varit misstänkt i ärendet. Han dömdes först för anstiftan till mord men friades efter att rättegången fått göras om. En nämndeman ansågs ha varit jävig.

Domen har överklagats till hovrätten men You Lin har inte kunnat nås för att bli delgiven.

Veronica och You Lin.
Foto: ARKIV

Veronica Lin träffade den rike affärsmannen 1996 när hon studerade kinesiska i Dalian i Kina. Hon jobbade extra som lärare i engelska och You Lin var en av eleverna.

I SVT:s dokumentärserie ”Veronica och den kinesiske miljonären” berättar förre landslagsspelaren i fotboll Pelle Blohm om tiden i Dalian dit han kommit för att bli fotbollsproffs i mitten av 1990-talet.

”Var tufft för oss”

– Det var tufft för oss att vara där. Det var kulturkrockar, språkförbistring och strul med nästan allting, säger han i dokumentären.

– På den tiden fanns inte mobiltelefoner. Det var svindyrt att ringa hem. Man kände sig väldigt borta och ensam. Så man greppade tag i de västerlänningar som var där.

Åsa Byman och Pelle Blohm lärde känna Victoria Lin i Kina i mitten på 1990-talet.
Foto: SVT

En av dem var Veronica som kom att träffa Pelle Blohm och hans hustru Åsa Byman regelbundet.

– Det var en trygghet för oss alla att träffas och umgås. Särskilt eftersom man var väldigt utlämnad i språket och kulturen. I dag är Dalian en internationell stad, men då fanns inte mycket att göra. Vi brukade gå ut och äta och sitta och prata på någon hotellrestaurang, berättar Pelle Blohm för GT.

– Vi bodde på hotell hela tiden och ibland kom Veronica hem till oss och fikade. Hon hjälpte också till när min fru skulle ut och handla, vilket var en hel apparat när man inte kunde språket.

Pelle Blohm minns den svenska studenten som en vänlig tjej, nyfiken och beslutsam att lära sig språket:

– Min känsla var att hon hade som mål att lära sig kinesiska och hitta ett företag där hon kunde jobba, och bilda sig en framtid i Kina.

Nyheten om mordet en chock

När paret Blohm/Byman lämnade Kina tappade de kontakten. 

– Det är en konstig känsla att vara med i dokumentären, i ett mordfall som är så groteskt och med en person man kände. Det är inget vidare trevligt, men vi ger en bild av hur det var i Kina den tid vi var där. Det var en speciell period har jag förstått i efterhand. Det var då hela det kapitalistiska Kina körde i gång.

Dörren till lägenheten i Högsbo där Veronica Lin hittades mördad.
Foto: JAN SPRANGERS

Nyheten om mordet blev en chock, förklarar Pelle Blohm.

– Jag läste om det i tidningen. Det var otroligt hemskt. Händelsen var makaber. 


Se också: