Paul höll på att dö i corona – saknar ändå antikroppar

Paul bad sjukhuspersonalen ta en bild på honom innan han sövdes ner. Han skulle vakna först tio dagar senare.
Foto: Privat
Paul är rädd för att bli smittad igen. Hans antikropptest kom tillbaka negativt.
Foto: Privat

I april smittades Paul Coene, 46, av covid 19 och tillbringade tio dagar i respirator, svävandes mellan liv och död.

Paul överlevde men kämpar fortfarande med sviterna av sjukdomen – och mot rädslan för att smittad igen.

Det antikropptest han gjorde kom tillbaka negativt. 

– Det finns inte en chans att jag överlever om jag får det igen, säger Paul. 

Morgonen den 24 april började som alla andra vardagsmorgnar för Paul Coene från Göteborg. Han tog bilen till sin lackeringsverkstad klockan 07 och satte genast i gång med dagens värv. 

Men efter en halvtimme orkade han inte mer. Han var så fruktansvärt trött.

– Jag gick la mig för att vila en kort stund men vaknade inte förrän fyra timmar senare, berättar Paul, som tidigare intervjuats av SvD.

Det var ingen idé att stanna på verkstaden, och under bilfärden hem förvärrades symptomen. Han fick hög feber och ont i lederna.

– Det var som att ett hårt band spändes åt kring mina handleder och knän, säger Paul.

Väl hemma ringde han ambulans, som körde honom till akuten på Östra sjukhuset. Där konstaterades det att han var smittad med covid 19.

– Jag fick syrgas och stannade där i ett halvt dygn, sen kördes jag hem. 

Men Paul skulle snart vara tillbaka på sjukhuset igen. När hans exfru kom för att titta till honom i hans hem, hittade hon Paul medvetslös på vardagsrumsgolvet.

Nedsövd i tio dygn

Tiden som följde på sjukhuset beskriver han som fruktansvärd. Från sitt sjukrumsfönster såg han likbilar komma och åka, och på stålbritsar ute i korridoren låg människokroppar i svarta säckar.

– De hann inte få undan de döda. Jag delade rum med en annan man i min ålder. Han fick blodproppar i lungorna och rullades i väg. Jag såg honom aldrig mer. Jag vet inte om han överlevde.

Och det var på håret att Paul också strök med. När hans värden försämrades kopplades han upp till en respirator och sövdes ned. Först tio dagar senare väcktes han igen.

Hans kamp för att ta sig tillbaka efter sjukdomen har sedan dess varit lång och svår, och han utkämpar den fortfarande.

– Innan jag blev sjuk tävlade jag i motocross på hög nivå, jag var i bra form. Nu när jag pratar med dig måste jag stanna upp och dra efter andan. De första två månaderna kunde jag inte prata alls, berättar Paul.

Nu fruktar han för att bli smittad igen. Antikroppstestet han tog på sin vårdcentral kom nämligen tillbaka negativt. 

– På proverna ser det inte ens ut som att jag har haft corona, säger Paul.

Innan Paul blev smittad av corona tävlade han i motorcross på hög nivå. Nu kämpar han för att ta sig tillbaka.
Foto: Privat

”Inte en chans att jag överlever”

Man kan dock ha skydd, även om det inte syns på ett antikropptest. Det säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys på Karolinska institutet, till SvD.

– Det kan vara att hans antikroppar inte är påvisbara med de tekniker som finns, eller att han haft ett kortvarigt antikroppssvar. Men i annat fall har han T-celler.

Han fortsätter:

– Han är ju sannolikt immun, oavsett om han har antikroppar eller inte. Man vågar inte säga det helt säkert, men sannolikt är det så, säger Matti Sällberg.

Men Paul Coene tar inga chanser. Han gör vad han kan för att skydda sig, och tycker att fler borde inse allvaret i situationen.

– Folk tror att det bara är gamla och sjuka som dör, men vem som helst kan drabbas. Jag är rädd för att jag ska få det igen och det påverkar mig mycket. Jag följer alla nyheter om corona, uppdaterar mig på hur många som har dött... Den psykiska delen av detta är fruktansvärd, säger han, och tillägger:

– Det finns inte en chans att jag överlever om jag får det igen.