Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Företaget räddades av mejlet från Ryssland

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Patrik Johansson är vd för Engtex i Ulricehamn.Foto: Privat
Ryska flaggan.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Coronakrisen gjorde att beställningarna drogs in en efter en för textilföretaget Engtex i Ulricehamn.

Men plötsligt kom ett mejl från Ryssland som förändrade allt. 

– Jag känner en sådan lättnad. Jag har varit med om en liknande kris 2008 och då satt så många och grät. Jag är glad att slippa det, säger vd:n Patrik Johansson.

I princip alla företag i landet har på något sätt drabbats av coronaviruset, och för textilföretaget Engtex i Ulricehamn var det nära att gå riktigt illa.

Men när allt var som värst vände det helt, något P4 Sjuhärad rapporterat om.

– Vi blev precis klara med korttidspermitteringarna förra onsdagen och då trillade det in ett mejl om en jätteorder från Ryssland. Det var i rätt tidpunkt, minst sagt, säger Patrik Johansson, vd för Engtex.

”Många satt och grät”

Under sina 14 år som vd för företaget har han genomgått en och annan kris.

– Jag känner en sådan lättnad, eftersom jag har varit med om en liknande kris vid 2008 när vi tvingades säga upp en massa folk. Då satt så många och grät och jag är väldigt lättad över att slippa uppleva det en gång till.

Med anledning av coronaviruset har Engtex förlorat stora kunder i bilindustrin.

– Vi tillverkar väv som sitter på baksidan av bilstolen i klädsen. Det gör vi till Volvo, BMW och Audi och det utgör ungefär 25 procent av vår försäljning. När det drogs in hamnade vi ett dåligt läge, säger Patrik Johansson. 

Engtex tillverkar teknisk textil och levererar till allt från bilindustri till skogsarbetarklädsel.Foto: Privat

Största ordern någonsin

Men i och med den stora beställningen från Ryssland kan Engtex nu till och med behöva anställa fler till personalstyrkan.

– Det är den största order vi fått igenom historien och så länge vi sköter den så har vi kvar den. Och den betyder att vi till och med kan behöva rekrytera personal. Vi hade egentligen behövt bli av med folk, men nu när denna kom kan det i långsiktigt bli att man behöver rekrytera, säger Patrik Johansson. 

TV: Coronapandemins effekt på företagen

De jobben drabbas hårdas av coronapandemin

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona

 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

 

LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det