Patriks dödförklaring Lex Maria-anmäls

Läkarna avbröt behandlingen för Patrik Eriksson, 32. De sa att hoppet var ute och sambon Jessica Johansson, 37, skulle ta ett sista farväl. Men dödförklaringen var ett misstag – Patrik levde. Nu anmäler landstinget i Värmland sig själv till socialstyrelsen.
Foto: Erik Nygren

Läkarna avbröt behandlingen för Patrik Eriksson, 32. 

De sa att hoppet var ute och sambon Jessica Johansson, 37, skulle ta ett sista farväl. 

Men dödförklaringen var ett misstag – Patrik levde. 

Nu anmäler landstinget i Värmland sig själv till socialstyrelsen. 

Landstinget i Värmland har gjort en lex Maria-anmälan till socialstyrelsen sedan Patrik Eriksson, 32, som vårdades på Centralsjukhuset i Karlstad dödförklarades, trots att han levde. 

– Vi tittar efter bakomliggande orsaker till den negativa händelsen och ser över åtgärder som ska vidtas för att förhindra att det upprepas och ser över rutinerna. Vi har redan i dag rutiner för när man ska dödförklara en person, säger Gunilla Wadsten, chefsläkare och ansvarig för patientsäkerheten inom Landstinget i Värmland, till Värmlands Folkblad.

Sedan tidigare har mannen själv anmält händelsen, som inträffade 1 maj i fjol, till myndigheten, som GT kunde berätta om under fredagen. 

Patrik Eriksson slutade andas efter att han kombinerat öl med en medicin han då tog, samtidigt som han tog en smärtstillande tablett. 

På sjukhuset i Karlstad fick sambon Jessica sedan beskedet att Patrik Eriksson är död. 

– Patrik låg med en värmefilt över sig så att bara ansiktet syntes. Slangar och sådant var bortkopplade. Är han död? berättade Jessica för GT. 

De två läkarna i rummet svarar "ja tyvärr" och förklarade att man valt att avbryta behandlingen.

Men Jessica, som själv jobbar inom vården, märkte hur Patrik andades. Patriks snabba återhämtning beskrevs sedan som ett mirakel av personalen. 

Patrik kräver nu upprättelse för läkartabben. 

– Jag vill inte att detta händer igen, att det händer någon annan, sa Patrik Eriksson till GT.