Läkarna avbröt behandlingen för Patrik Eriksson, 32. De sa att hoppet var ute och sambon Jessica Johansson, 37, skulle ta ett sista farväl. Men dödförklaringen var ett misstag – Patrik levde. Nu anmäler landstinget i Värmland sig själv till socialstyrelsen. Foto: Erik Nygren
Läkarna avbröt behandlingen för Patrik Eriksson, 32. De sa att hoppet var ute och sambon Jessica Johansson, 37, skulle ta ett sista farväl. Men dödförklaringen var ett misstag – Patrik levde. Nu anmäler landstinget i Värmland sig själv till socialstyrelsen.  Foto: Erik Nygren

Patriks dödförklaring Lex Maria-anmäls

Publicerad

Läkarna avbröt behandlingen för Patrik Eriksson, 32.

De sa att hoppet var ute och sambon Jessica Johansson, 37, skulle ta ett sista farväl.

Men dödförklaringen var ett misstag – Patrik levde.

Nu anmäler landstinget i Värmland sig själv till socialstyrelsen.

Landstinget i Värmland har gjort en lex Maria-anmälan till socialstyrelsen sedan Patrik Eriksson, 32, som vårdades på Centralsjukhuset i Karlstad dödförklarades, trots att han levde.

– Vi tittar efter bakomliggande orsaker till den negativa händelsen och ser över åtgärder som ska vidtas för att förhindra att det upprepas och ser över rutinerna. Vi har redan i dag rutiner för när man ska dödförklara en person, säger Gunilla Wadsten, chefsläkare och ansvarig för patientsäkerheten inom Landstinget i Värmland, till Värmlands Folkblad.

Sedan tidigare har mannen själv anmält händelsen, som inträffade 1 maj i fjol, till myndigheten, som GT kunde berätta om under fredagen.

Patrik Eriksson slutade andas efter att han kombinerat öl med en medicin han då tog, samtidigt som han tog en smärtstillande tablett.

På sjukhuset i Karlstad fick sambon Jessica sedan beskedet att Patrik Eriksson är död.

– Patrik låg med en värmefilt över sig så att bara ansiktet syntes. Slangar och sådant var bortkopplade. Är han död? berättade Jessica för GT.

De två läkarna i rummet svarar "ja tyvärr" och förklarade att man valt att avbryta behandlingen.

Men Jessica, som själv jobbar inom vården, märkte hur Patrik andades. Patriks snabba återhämtning beskrevs sedan som ett mirakel av personalen.

Patrik kräver nu upprättelse för läkartabben.

– Jag vill inte att detta händer igen, att det händer någon annan, sa Patrik Eriksson till GT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER