Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Patrik Sjöberg om
sitt liv som singel

Vänder inga kappor. Patrik Sjöberg håller sällan eller aldrig inne med vad han tycker. Utan att känna efter vartåt det blåser serverar han sin åsikt, om han har nån. "Jag måste ju kunna se mig själv i spegeln", lyder hans förklaring till rättframheten.Foto: Henrik Jansson
Patrik Sjöberg träffar kung Carl Gustaf 1984 efter att ha tagit OS-silver i Los Angeles.Foto: Rolf Hamilton

GÖTEBORG. Patrik Sjöberg 49, stortrivs med sitt nya liv som singel.

- Jag mår fantastiskt bra, säger han och vecklar ut sina tentakler i soffan som tycks lagom stor för en välbyggd man i sina bästa år.

Men mannen i soffan är allt annat än lagom.

Han har åsikter om det mesta, mår som bäst när han får träna, vill ha mycket att göra, fnyser åt folk som kallar honom skattesmitare och lider lite med kungen som han tror hade uppskattat forna tiders bättre tillgång på kaffeflickor.

Patrik Sjöberg

Född: 5 januari 1965 i Högsbo.

Längd: 1,99 m.

Vikt: 102 kg. (Har vägt 114, 105 är OK).

Bor: "Centrala Göteborg."

Yrke: "Allt utom före detta höjdhoppare." Bland annat programledare på tv, föredragshållare, författare.

Civilstånd: Singel.

Röker: Nej.

Dricker: Ja.

Ålderskrämpor: Ont i ryggen, ont i knäna.

Främsta idrottsmeriter: Två OS-silver, ett OS-brons, ett VM-guld, åtta SM-guld i höjdhopp. Personligt rekord är 2,42 meter (världsrekord 1987 och än i dag gällande europarekord).

Patrik Sjöberg om...

...Håret:

- Jag klipper mig en eller två gånger om året.

...Tatueringarna:

- Jag har inte gjort min sista ännu. Det är svårt att sluta, man tänker ut förbättringar eller nya motiv.

...Rökning:

- Det dummaste jag gjort överhuvud taget. Jag rökte från det jag var 16 och fram till för fem år sen. Hade cigaretten lanserats i dag hade den förbjudits direkt. Allt annat förbjuds ju.

...Framtiden:

- Hela mitt liv har jag följt solen. När jag kom hem för sju, åtta år sen hade jag bott utomlands sen 1990. Det kan bli så, efter x antal år, att jag flyttar till nåt varmare ställe igen. I Europa, jag skulle tro till Spanien eller Portugal. Jag får se hur länge jag jobbar. Det finns en ekonomisk aspekt också.

...Topp 3 i livet:

- Dottern. Att jag slutat röka. Två och fyrtiotvå.

...Kungahuset:

- Jag är inte emot kungahuset, det kan få finnas. Men det ska inte kosta oss skattebetalare pengar. Varför ska vi betala för att nån ska bo i New York?

...Hård träning:

- Jag kan reta mig på folk som tränar otroligt hårt, de verkar inte förstå att kroppen inte tål hur mycket som helst. Men det är den här hälsotrenden. Våra kroppar byggs upp under tonåren och fram till 25-årsåldern, sen börjar nedbrytningsprocesserna. När en gammal varvsarbetare behövde 30 år för att slita ut sig, så kan du fixa det på ett eller två år i dag.

...Svensk vinter:

- Just nu, när man tittar ut, kan man ju undra varför man flyttade hem överhuvudtaget. Det är ju inte ens varmt inne i lägenheten.

...Fler böcker?

- Det är nog inte omöjligt.

...Människokroppen:

- Vi är konstruerade att röra oss några mil om dan.

...Vänner & bekanta:

- Man behöver inte ha 30 polare. Det räcker med en handfull som man har mycket kontakt med. Sen har du alla bekanta som du umgås med socialt men som inte måste komma hem till dig.

...Sin ekonomi:

- Jag har så jag klarar mig.

...Bakfylleskräcken:

- Förr blev man kvitt bakfyllan med en kall dusch och en albyl. Nuförtiden kan jag må pyton i flera dagar. Det vill man slippa.

Vi har gjort upp om att ses klockan elva.

Huvudpersonen kommer inte för tidigt. Och inte för sent.

- Jag brukar vara punktlig, konstaterar Patrik Sjöberg.

Först av allt bockar vi av punkterna i faktarutan. Nya civilståndet är singel. Patrik Sjöberg har skilt sig (från Renata) och har sin dotter (med Therese) varannan vecka.

- Men att jag har henne varannan vecka är inget nytt. Så har det varit sen hon var ett år när hennes mamma och jag separerade, klargör Patrik Sjöberg.

Den gamle höjdhopparens nya liv är inte olikt hans gamla. Han börjar varje dag som han börjat sina dagar i många år.

- Jag tränar alltid tidigt, vid åtta på morgonen. Jag kör på gym, jag har mitt eget program som jag lagt upp. Ett pass varar en timme, ibland blir det två pass, men mestadels ett. Jag mår bra när jag tränar, det är som meditation. En och en halv timme när man kan planera dagen.

Vill ha mycket att göra

Planeringen behövs. Patrik Sjöberg har massor av bollar i luften. Det är så han vill ha det.

- Ja, hellre för mycket än för lite.

En av bollarna är hans företag (242), en andra och tredje rollerna som programledare (tv och radio), en fjärde föreläsandet, en femte boksläppandet, en sjätte Bris (Barnens rätt i samhället):

- Jag försöker att hjälpa dem att få in pengar.

Patrik Sjöberg hade kunnat dela med sig av goda råd till blivande höjdhoppare också, om han hade blivit ombedd.

- Men jag har aldrig blivit tillfrågad, konstaterar han.

"Polarna som lider mest"

Hur jobbigt är kändisskapet?

- Tja. Jag har blivit igenkänd sen jag var 16. Det är nog polarna som lider mest ibland. När den tjugofemte gubben kommer fram och vill att man ska säga hej till morbror Olle eller grattis på 50-årsdagen.

Hur ofta är du på krogen?

- Ute och tar en öl, menar du. Det gör jag ganska ofta, faktiskt. Men jag är ju inte ute på nätterna. Nattklubb till fem, det har jag blivit för gammal för.

Hur vanligt är det att tjejer uppvaktar dig?

- Hur svarar man på det? Jag ser ju inte mig själv på det sättet, jag ser mig inte som Patrik Sjöberg, jag har aldrig reflekterat över det, om jag är intressant för att jag är en känd person eller inte. Sen vete fan om jag bryr mig. Men det beror på.

Beror på vadå?

- På vilket stadium man är i. Är man halvfull spelar det inte så stor roll.

"Så mycket jag vill"

Hur mycket dricker du?

- Så mycket jag vill. Ett glas ibland, en flaska när jag känner för det. Jag har bott mycket utomlands och där finns en annan kultur, där är det inte tabu att ta sig ett glas eller två. Ta Spanien, till exempel, där är det okej att dricka lite vin till lunchen.

När de flesta andra kämpar med vikten och strävar efter att tappa kilon är Patrik Sjöberg gubben mot strömmen.

- När jag slutade tävla gick jag in för att försöka gå upp i vikt. Ett tag var jag uppe i 114 kilo.

Hur gick det till?

- Jag tränade mycket och stoppade i mig en massa kosttillskott.

Varför?

- Jag är två meter lång men vägde bara 80 när jag var aktiv. Det är för lite när man är så lång. Jag behövde lägga på mig. Det var svårt att hitta kläder.

"Han har otur"

Vad tycker du om kungen?

- Han är lite skön, jag har ju träffat honom. Han kan inte rå för att han råkat bli född till kung. Men han har otur, han är kung i fel tid. Tänk om han hade fått vara kung på 1600- eller 1700-talet. Det var nog mera gott om kaffeflickor då.

Vilken uppfattning har folk om dig, tror du?

- Många tänker nog att, fan, vilket enkelt jobb han har. Programledare på tv. Hålla föredrag. Men att hålla föredrag, inför tusen personer, som det kan vara ibland, bara där faller ju enkelhetsfaktorn.

"Mer skatt än de flesta"

Vad tror du mer att folk tänker om dig?

- Det är nog blandat. Många tror säkert att jag är en skattesmitare. Men sett till hur länge jag bott i Sverige, jag var ju borta i 15 år, så har jag nog betalat mer skatt än dom flesta.

Vad ger du dig själv för betyg som förälder?

- Det där är svårt, man är väl aldrig tillräckligt bra. Men jag var hemma mycket när min dotter var yngre. Jag var pappaledig i sju år.

"Tar för mycket energi"

Vad ogillar du?

- Hur lång tid har vi? Förr kunde jag reta upp mig på allt och alla. Men det tar för mycket energi att tycka om allt och bråka med folk. Det är bättre att andra sköter såna bitar.

Men vad retar du dig på?

- En grej jag kan reta mig på är att jag får kredd i dag av gamla idrottskompisar för att jag bråkade och stod i, förr. Det var bara jag, fast alla hade samma uppfattning. Ingen annan vågade.