Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Patrik fick närkontakt med späckhuggare

Förmodligen hade späckhuggarna vispat ihop och stängt in ett fiskstim och höll på att äta när Patrik Eld överraskade dem.
Foto: Patrik Eld
Patrik Eld var ute med sin sexmeters styrpulpet för att fotografera havsfåglar när han istället fick tre späckhuggare i siktet.Patrik
Foto: Privat
Späckhuggarna har en överraskande stor kontroll över sina väldiga kroppar och rör sig vanligtvis lugnt och nyfiket runt en båt, berättar valexperten Anna Bisther.
Foto: Patrik Eld
Späckhuggaren var så nära båten att Patrik hade kunnat kliva ur båten och ställa sig på ryggen på dem. Den var så nära att Patrik fick ett valsprut rätt i ansiktet.
Foto: Patrik Eld
Anna Bisther, valexpert.
Foto: Privat

Han var ute för att fotografera havsfågel, men fick istället tre späckhuggare i siktet.

Patrik Eld, 44, är fortfarande omtumlad efter sitt livs naturupplevelse på havet mellan Lysekil och Smögen.

– En av späckhuggarna kom farande rätt emot min båt, bromsade in och lade sig jäms med. Den var lika stor eller större än båten! Jag hade kunnat kliva ur och ställa mig på ryggen på den, berättar lysekilsbon.

Det var tredje gången på några månader som späckhuggare siktats i området.

Strax efter lunch på fredagen tog Patrik Eld sin sexmeters styrpulpetbåt och gav sig ut för att fotografera sjöfåglar.

– Någonstans mellan Lysekil och Smögen, strax utanför yttersta skären, får jag syn på en massa fåglar. Jag åker dit och håller på att svimma för plötsligt klyver sig vattnet, jag ser en stor ryggfena och upp ur vattnet dyker tre späckhuggare, berättar Patrik Eld, vilket Bohusläningen var först att berätta om.

Blev rädd

En av späckhuggarna for rätt mot båten.

– Det var inte utan att jag blev lite rädd. Jag tänkte hallå, men stopp, nu får du snart vända, men han gick rätt mot mig och lade sig jämte båten. Samtidigt klev den upp ur vattnet så hela ryggen syntes och gjorde ett valsprut så jag fick vattnet rätt i ansiktet, berättar Patrik Eld.

I tio minuter rörde sig späckhuggarna runt båten innan de försvann.

- Det var så fräckt. Det var nog mitt livs häftigaste naturupplevelse.

Valexperten Anna Bisther från Göteborg jobbade i många år med späckhuggare i Nordnorge.

- Späckhuggare brukar inte fara fram mot båtar utan närma sig dem med ett slags lugn. Ibland kom de fram längs båten, lade sig på rygg med den vita magen uppåt och tittade nyfiket på oss som hängde ut över relingen. De gångar det varit fart på dem har de kanske surfat i bogsvallet efter båten, berättar hon.

Har kontroll

Det har aldrig hänt att en späckhuggare gett sig på en människa.

– De har en beundransvärt kontroll över sina stora kroppar. Men de är så klart individer så man kan aldrig säga att det aldrig ska hända. Kommer man med en motorbåt vet de precis var man är, men kommer man smygande i en kajak kan de så klart bli överraskade.

Att späckhuggarna rör sig på västkusten just nu beror på tillgången på mat. Fet fisk som sill och makrill är toppen.

– Ofta vispar de ihop ett fiskstim och stänger in fiskarna med vattenytan som en vägg. De kan också drämma till fisken med stjärtfenan så den blir lite avtrubbad och flyter upp mot ytan. Då passar sjöfåglarna på att komma och få sig ett enkelt skrovmål. Ser man ett moln av sjöfågel när man är ute på havet kan det vara läge att åka dit och se om man ser några valar, tipsar Anna Bisther.

Fast skulle det vara späckhuggare i vattnet råder hon båtfararna att lägga sig lite på avstånd och låta valarna äta färdigt.

– När de är mätta och belåtna kan man få den helt underbara upplevelsen att de kommer bort till båten för att kika på vem man är eller till och med reser sig upp i vattnet för att titta på en.

Tredje gången

I januari såg några lotsar tre späckhuggare på ungefär samma ställe som Patrik gjorde och i onsdags siktades tre späckhuggare utanför Orust.

– Det kan vara samma individer. Finns det gott om mat finns det alla anledningar för dem att stanna kvar i området, tror Anna Bisther.

Det brukar komma rapporter om valbesök åtminstone någon gång om året.

– Vi vill gärna att de som tagit bilder på valar skickar in dem till sajten valar.se så vi kan se om de går att identifiera, säger valexperten som tillsammans med några kollegor ehttp://www.valar.se/n gång drog igång sajten åt Naturhistoriska museet i Göteborg.

Späckhuggarfakta

Tillhär delfinsläktet

Väger 3,8 - 5,6 ton

Lever 50-90 år

Finns i samtliga stora hav

Jagar och äter allt från småfisk till bläckfisk, uttrar, sköldpaddor, tumlare, sälar, kaskeloter och bardvalar

Källa: Alltomdelfiner.se