Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Patrik Ehn kan leda SD som politisk vilde

"Jag har en väldigt god relation till mina kamrater i regionfullmäktige", säger Ehn. Foto: Jan Wiriden

GÖTEBORG. Formellt finns det inget som hindrar Patrik Ehn, nyss utesluten ur Sverigedemokraterna, att som politisk vilde leda partiet i Västra Götalandsregionen. Frågan om vem som är gruppledare ägs av partiets regionpolitiker.

– Jag har en väldigt god relation till mina kamrater i regionfullmäktige. Jag kommer samtala med dem om det så att det blir en bra lösning, säger Patrik Ehn till TT.

Partigruppen sammanträder, utan Patrik Ehns närvaro, under tisdagskvällen.

Innan kvällens möte vill Lars Hansson, vice gruppledare för SD i Västra Götalandsregionen, inte ge besked om Patrik Ehn kan fortsätta som gruppledare.

– Vi får diskutera i kväll vad som händer i framtiden. Han är ju utesluten nu, så vi har mycket att prata om, säger Lars Hansson.

Innan uteslutningen fanns det ett stort stöd för Ehn från regionen. Hur ser det ut nu när han uteslutits?

– Jag kan inte uttala mig om det. Det säger jag ingenting om, säger Lars Hansson.

Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas pressansvarige, säger att frågan inte har varit uppe för diskussion.

– Hur Ehn tänker göra med sitt mandat vet jag inte för vi har inte diskuterat det, säger han.

– Men partiet har uppmanat Patrik Ehn att lämna de poster han har i Västra Götalandsregionens fullmäktige. Jag vet också att Sverigedemokraterna i regionen kommer att välja en ny gruppledare inom kort.

Spricka i SD i väst

En stor spricka verkar råda inom Sverigedemokraterna i väst. Partistyrelseledamoten Hanna Wigh, som var med och beslutade om Patrik Ehns uteslutning, menar att det i formell mening inte hålls något gruppmöte i kväll i Göteborg.

– Jag kommer inte åka på något möte. Det här mötet har inte blivit utkallat enligt stadgarna. Mötet är kallat av Patrik Ehn och han är inte medlem i partiet längre, säger Hanna Wigh, regionfullmäktigeledamot i Västra Götaland, till TT.

Hon ifrågasätter att Patrik Ehn utsett en vice gruppledare, vilket han gjorde skriftligen till regionen i fredags. Wigh menar att den utnämningen inte är giltig eftersom gruppen inte fattade beslutet.

Kan Patrik Ehn fortsätta som gruppledare?

– Absolut inte. Han är utesluten ur partiet och partiet uppmanar honom att lämna alla platser.

Men om regiongruppen beslutar så?

– Jag finner det som väldigt osannolikt, säger Wigh.

Måndagens uteslutning av Patrik Ehn ser Wigh som "solklar".

– Det var bortom alla tvivel. Ärendet som lades fram i går presenterade med all önskvärd tydlighet att Patrik Ehn fortfarande hyser de åsikter som fanns på 80-talet, säger Hanna Wigh.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!