Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Patrik Ehn anklagas - kan uteslutas ur SD

UTREDS. Sverigedemokraternas starke man i Västsverige, Patrik Ehn, är nu föremål för ett personärende och riskerar uteslutning ur partiet.Foto: Sven Lindwall

Nu riskerar Patrik Ehn, Sverigedemokraternas starke man i Göteborg och Västsverige, att uteslutas ur partiet.

Han är föremål för ett personärende, där partiets medlemsutskott anklagar Patrik Ehn för att ha ideologiskt avvikande åsikter.

– Vi har styrelsemöte i Göteborg just nu och håller på att reda ut det, säger Patrik Ehn till GT på tisdagskvällen.

På tisdagen kunde tidningen Expo berätta att en av de tyngsta politikerna i Sverigedemokraterna, Patrik Ehn, riskerar uteslutning.

Partiets medlemsutskott skriver i interna dokument att Patrik Ehn tidigare trovärdigt distanserat sig från "sitt förflutna", men att det nu kommit fram ny information som gör att det måste utredas, skriver tidningen Expo.

Bland annat handlar det om att ifrågasättande av Patrik Ehns uttalanden på Facebook och Twitter, skriver Expo. Och nu riskerar alltså Patrik Ehn, som både är partiets gruppledare i Västra Götalands-regionen och i Göteborgs kommunfullmäktige, att uteslutas.

– I och med att det läckt ut nu kan jag säga att jag har ett så kallat personärende mot mig, det stämmer, säger Patrik Ehn till GT när vi når honom på tisdagskvällen.

Vad innebär det här?

– Det är det jag inte riktigt vet. Vi har styrelsemöte i Göteborg just nu och håller på att reda ut det. Ideologiska avvikelser handlar det om och en massa lösryckta brottsstycken så att säga, säger Patrik Ehn.

Han har känt till anklagelserna sedan i fredags, men vill inte gå in närmare på vad de handlar om.

– Jag har ju fått ett antal anklagelsepunkter om ideologiska avvikelser som är ogrundade, men jag tänker ändå svara på dem. Jag har till fredag på mig. Men svaren kommer jag inte att delge dig nu, säger Patrik Ehn.

Kom som en överraskning

Han är förvånad över att den här situationen har uppstått.

– Ja det kom som en överraskning för mig och för Göteborgsdistriktet. Det är många som är upprörda så klart nu. Det är många medlemmar som ser det som ett angrepp mot mig och mot Sverigedemokraterna i Göteborg.

Patrik Ehn betonar att han ställer sig till fullo bakom partiets ideologi, och att det därför inte alls stämmer att han har avvikande ideologiska åsikter.

Är det någon som anser att du är nazist eller nazistisk?

– De människor som känner mig och vet vem jag är, de vet att jag inte bara har vänner av olika etnisk bakgrund utan också att jag reser väldigt mycket, både i Europa och i Afrika mycket. Och att jag aldrig skulle uttrycka mig nedsättande om någon annan människa överhuvudtaget

Så det finns ingen som helst grund till de här anklagelserna som vänds mot dig just nu?

– Nej, anklagelserna om att jag skulle vara ideologiskt avvikande är felaktiga.

Finns det någon anklagelse som det kan finnas någon grund till, eller är allt det här ett missförstånd?

– Jag ska svara på de här påståendena, så får vi reda ut det här.

Tror du att du kommer att sitta kvar på din position?

– Jaja, det är jag övertygad om.