Patrik, 31, fast i Peru – är instängd på hotellet

Då finns ett vaccin • Hör Jimmie Åkesson, Jonas Sjöstedt, Nyamko Sabuni och Ebba Bush • Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten svarar på frågor.
Patrik Svensson, 31 år från Kungsbacka, reste till Sydamerika den 3 mars. Nu är han strandad i Peru, och får inte gå ens en meter utanför hotellet.
Foto: Privat
”Det är hög närvaro av polis och militär” säger Patrik Svensson.
Foto: Privat
För att få en chans till frisk luft fick Patrik och de andra svenskarna gå upp på hotellets tak, 4 personer åt gången tillsammans med en vakt. Det förbjöds sedan.
Foto: Privat
Budskapet svenskarna på hotellet i Lima möts av i hotellkorridorerna.
Foto: Privat
Militären patrullerar utanför hotellet.
Foto: Privat
Patrik Svensson och hans pappa äter middag i ett mötesrum på hotellet.
Foto: Privat
”Polisen kommer in stup i kvarten och skäller för att vi är fler än fem stycken samlade i antingen restaurangen eller lobbyn”.
Foto: Privat
1 / 9

Kungsbackabon Patrik Svensson, 31, är en av många svenskar som är strandade utomlands i coronavirusets fotspår.

Enda möjligheten att i nuläget ta sig hem är en flygbiljett – för omkring 130 000 kronor.

”Situationen känns väldigt spänd. Det är konstant närvaro av polis och militär, vi är inlåsta på ett litet hotell där vi inte får några möjligheter att komma ut i luften”, skriver han i ett mejl.

Den 3 mars började det som skulle bli en drömsemester runt Sydamerika för 31-årige Patrik Svensson och hans pappa.

Första anhalten var Rio de Janeiro, följt av Argentina, Bolivia och Peru. Egentligen skulle de sedan ta sig vidare till Colombia och på söndagen, den 22 mars, var hemresan till Kungsbacka inplanerad.

Men i Peru, precis innan den inplanerade turen till Machu Picchu, övergick semestern till ett mardrömsscenario. Natten till den 16 mars, på ett hotell i den lilla staden Cusco, väcktes Patrik mitt i natten av deras guide.

Den 15 mars utlyste Peru ett nationellt nödläge som innebär att landets gränser sedan dess är stängda för all trafik. 

”Vi fick veta att resan avbryts och att vi måste ta en buss till flygplatsen direkt. Där var det totalt kaos”, skriver Patrik Svensson i ett mejl.

Han och hans pappa möttes av tusentals människor som försökte ta sig in på flygplatsen. Kravallpoliser och militärer med dragna vapen försökte hantera folkmassan. Efter nästan femton timmars väntan lyckades de komma med det sista planet från Cusco till Lima, Perus huvudstad.

På flygplatsen i Peru rådde ”totalt kaos” uppger Patrik Svensson.
Foto: Privat

Inlåsta på hotellet

Där har de varit kvar sedan dess. Egentligen skulle de med ytterligare ett flyg till Brasilien, och sedan till Europa, men av polis på flygplatsen i Lima fick de veta att de var fast i Peru.

Nu bor de på ett hotell som turguiden bokat åt dem, tillsammans med 36 andra svenskar.

”Det är ett litet hotell där det endast finns en liten lobby och restaurang. Polisen och militären har infört att vi inte får vistas i grupper större än fem personer, men eftersom det inte finns några andra ytor på hotellet så samlas alla där”, berättar Patrik Svensson.

De har inte tillåtelse att gå utanför hotellet, ens precis utanför dörrarna för att få luft. Enda undantaget har varit att en person åt gången får gå och handla medicin och mat – nu har även det förbjudits.

”Situationen känns väldigt spänd. Det är konstant närvaro av polis och militär”.

”Polisen kommer in stup i kvarten och skäller för att vi är fler än fem stycken samlade i antingen restaurangen eller lobbyn”.
Foto: Privat

Flygplansstol: 130 000 kronor

Det enda alternativet Patrik Svensson kunnat se för att ta sig hem var när han blev hänvisad till ett flygbolag – som tar 130 000 kronor för en biljett.

”Utöver detta så vet vi inget alls. Vi vet inte hur länge vi blir fast här. Informationen som kommer är väldigt bristfällig eller helt frånvarande”.

Patrik och hans pappa är registrerade på UD:s svensklista, och har försökt få kontakt med UD och sin resebyrå via mejl. 

”Resebyrån har svarat att de gör allt de kan för att få hem oss, medan UD lyser med sin frånvaro. Jag misstänker att de har att göra, så jag har förståelse”, säger Patrik, samtidigt som han uppger att stämningen på hotellet börjar bli allt mer irriterad till följd av den bristande informationen.

UD: ”Hårt tryck”

– Dialog mellan EU:s medlemsländer, flygbolagen och peruanska myndigheter pågår angående möjligheten att få tillstånd att transportera turister tillbaka till Europa via kommersiella flyg, säger UD:s presskommunikatör Anna Lundbladh , och citerar den information som finns på hemsidan ”swedenabroad”. 

Hon uppger att UD jobbar under hårt tryck och att det är många som vill ha hjälp liknande den Patrik Svensson efterfrågar.

– Det är en hel del, UD får många frågor om specifika länder och allt ändras väldigt fort, det kan skilja från en timme till en annan. Det viktigaste om man befinner sig i Peru är att man skriver upp sig på svensklistan, laddar ner appen ”resklar” och tillåter pushnotiser för att ta del av den allra nyaste informationen.


Sjukvårdaren hade ansiktsmask på sig: ”Kunde skrämma patienten”.