Patrik, 30, höggs i bröstet – dömde mördaren utreds

Viktor Larsson har dömts till 16 års fängelse för att ha mördat Tobias Håkansson på Backaplan. Nu utreds han för ytterligare ett knivöverfall.
Foto: Polisen
Natten mot den 17 juli knivmördades Tobias Håkansson, 18, på Backaplan i Göteborg av Viktor Larsson.
Foto: Läsarbild
Efter mordet på Tobias Håkansson spärrades Backaplan av.
Foto: Polisen

Patrik Folk, 30, knivattackerades av en okänd man i närheten av Backaplan i Göteborg och flydde i panik.

– När han kom nära tog han upp en kniv och sa åt mig att lämna över min mobil och plånbok, berättar Patrik.

Bara några dagar senare blev Tobias Håkansson, 18, ihjälhuggen inte långt därifrån, av 22-årige Viktor Larsson.

Nu utreder polisen om det var morddömde Larsson som gav sig på också Patrik Folk.

Natten mot den 17 juli i fjol blev Tobias Håkansson rånmördad på Backaplan av Viktor Larsson. Nyligen dömdes Larsson till 16 års fängelse för dådet.

Nu utreds han för en annan våldsam händelse som inträffade i närheten av mordplatsen på Hisingen i Göteborg. Den ägde rum en knapp vecka före Tobias Håkansson blev bragd om livet och den som utsattes var Patrik Folk.

Patrik berättar att det var tidig morgon och att han gick ut för att få en nypa luft innan jobbet. Han förklarar att en ung man ropade något åt hans håll, och frågade om hans mobiltelefon.

– När han kom nära tog han upp en kniv och sa åt mig att lämna över min mobil och plånbok. Jag förstod i efterhand att hans rop handlade om att han skulle komma nära mig, säger Patrik Folk.

Patrik blev knivhuggen

Under några sekunder rusade tankarna i huvudet. Kroppen skrek åt honom att fly, vilket han gjorde.

– Jag tog tag i hans axel, knuffade till honom och sprang. Det hände på två sekunder och han började springa efter mig, säger Patrik Folk.

Han berättar att han under flykten tittade ner på sin vita tröja som blev mer och mer röd. Han förstod att han hade blivit knivhuggen.

– Jag sprang mot Vågmästareplatsen och polisstationen där och den andre mannen slutade inte springa efter mig. Till slut, när hela min tröja var nerblodad, vände jag mig om för att visa honom. Han såg blodet och stannade. Sedan vände han sig om, säger Patrik.

Patrik Folk berättar hur han blev knivattackerad i närheten av Backaplan.
Foto: Privat

Tobias Håkansson, 18, mördades

När polisen bad honom om signalement på förövaren kunde han komma ihåg att denne hade en neddragen keps och mörk klädsel. Efter en kort stund kom ambulansen och på akuten såg Patrik för första gången sitt bröst efter hugget.

Det var rejäla skador, och han hade tappat mycket blod. Men lyckligtvis kunde han vara på fötter ett dygn senare och åka tillbaka hem till lägenheten.

Känslan av obehag blev han dock inte kvitt. På sommaren sover Patrik alltid med fönstren öppna, men det gick inte längre.

– Det var obehagligt att komma hem eftersom han visste exakt vilken port jag bor i. Jag var så rädd att gå ut överhuvudtaget att jag inte visste vad jag skulle göra, säger Patrik Folk.

Några dagar efter hemkomsten fick han en notis i sin mobiltelefon om att en ung kille hade mördats på Backaplan. En tanke väcktes hos honom: Tänk om det finns ett samband.

Han gick in och läste på internet om mordet och efter att han fått syn på en bild på Viktor Larsson och tyckt sig känt igen honom hörde han av sig till polisen med sin teori om att det var samma gärningsman.

Patrik blev knivhuggen i bröstet.
Foto: Privat
”Det var obehagligt att komma hem eftersom han visste exakt vilken port jag bor i”, säger Patrik Folk.
Foto: Privat

Viktor Larsson utreds

Ingen har blivit delgiven misstanke i fallet där Patrik är målsägande, men åklagaren Thomas Willén bekräftar att Viktor Larsson utreds för knivattacken. Åklagaren säger också att Larsson pekats ut av Patrik.

– Det är riktigt, säger han.

Viktor Larssons försvarsadvokat Thomas Pettersson säger att han inte fått någon information om händelsen där Patrik knivhöggs, och att han därför inte har några kommentarer kring ärendet.

– Det finns inte mycket att säga. Jag har inte hört om det, säger Thomas Pettersson.

Rubriceringen är försök till mord, alternativt grov misshandel. 

– Han (Viktor Larsson, reds. anm) utreds för det här brottet, men vi har inte kommit så långt än att någon kan höras som skäligen misstänkt, säger Thomas Willén.

Den dömde mördaren Viktor Larsson.
Foto: Polisen

Kommer han att förhöras i den här utredningen?

– Det är väl högst troligt att han kommer höras, men när eller så är inte bestämt än.

Hur bevisläget ser ut gällande attacken mot Patrik vill åklagaren inte kommentera.

– Det pågår en utredning, men den har dragit ut på tiden. Man inväntar svar på tekniska analyser och så vidare. Så är status där, säger Thomas Willén.

Har ni någon teori om motivet?

– Det pågår en förundersökning, så jag vill inte gå in på det.

Viktor Larsson nöjdförklarar domen

Samtidigt har Viktor Larsson valt att nöjdförklara sin dom gällande mordet, på 16 års fängelse.

– Han kommer inte överklaga till hovrätten och nu finns det därmed ingen möjlighet att överklaga, säger Thomas Pettersson.

Ytterligare två personer åtalades för mordet på Tobias Håkansson: En 21-årig man och en tonårstjej. Ingen av dem fälldes dock för mord. 21-åringen dömdes till fem och ett halvt års fängelse för bland annat grovt rån, medan tjejen friades helt.

Om domarna mot de två överklagas är ännu oklart.

TV: Viktor Larsson, 22, knivmördade Tobias, 18

Viktor Larsson döms till 16 års fängelse för mord