Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Patricios plan för att få hem barnen: ”Desperat”

Patricio Galvez, morfar till Michael Skråmos barn, vill förhandla med kurderna för att få hem sina barnbarn. Foto: PRIVAT

IS-terroristen Michael Skråmos barn är fast i flyktingläger i Syrien, sjuka och undernärda.  

Samtidigt som fler kräver att regeringen agerar så gör morfadern Patricio Galvez allt för att få hem barnbarnen. 

– Min plan är att komma in i Syrien och prata med kurdiska myndigheter, säger han. 

Bilder från lägren visar kraftigt undernärda och sjuka barn som inte har tillgång till de mediciner och den mat som de behöver. 

Patricio Galvez, morfar till döde IS-terroristen Michael Skråmos barn, träffade barnbarnen i lägret al-Hol i måndags och har sedan dess uppehållit sig i Arbil, Irak. 

Skråmo och frun Amanda Gonzales åkte tillsammans med sina fyra äldsta barn till Syrien 2014 för att ansluta sig till terrorsekten IS, där de fick tre barn till. 

Michael Skråmo fungerade som propagandist för IS och har i videoklipp bland annat uppmanat jihadister att begå terrordåd i Sverige.

På väg in i Syrien 

Amanda Gonzales dog i en flygattack i december 2018 och i mars i år uppgav Michael Skråmos mamma att han hade dött ”av skador”. 

Morfadern Patricio Galvez vill ta hem barnen till Sverige så fort som möjligt och orkar inte vänta på att regeringen ska handla. 

Just nu är han på väg till Syrien för att försöka få kontakt med kurdiska myndigheter. 

– Jag är fast på irakiska sidan. Min plan är att först komma till andra sidan gränsen och sedan börja prata med olika myndigheter och ta reda på om de har kommit i kontakt med UD, säger han till Expressen. 

Vill prata med kurderna

Hur det kommer att gå för Patricio att försöka föra samtal med kurderna är oklart, men han är beredd att pröva allt. 

Han säger att han själv inte har fått besked från svenska myndigheter, men att han har hört på avvägar att kurderna för samtal med UD. 

– Jag har bara hört att de har haft kommunikation. Jag blir bara mer desperat. Jag vill också göra det här på rätt sätt, jag vill inte riskera barnens säkerhet. 

Michael Skråmo.

”Finns ett nytt hopp”

Men Patricio Galvez är hoppfull. När han får höra om Margot Wallströms uttalande på sin Facebooksida i torsdags, där hon säger att Sverige ska försöka få hem barnen, säger han att det låter som ett framsteg. 

– Det verkar som att det finns ett helt annat läge och hopp för barnen. Frågan är bara när de (Sverige, reds. anm) kommer att gå till action. Kurderna finns här hela tiden, de bara väntar på att Sverige ska skrida till verket. 

Men klockan klämtar. I lägret lever barnen i undermåliga förhållanden och deras psykiska hälsa förvärras. 

– Framförallt den stora pojken mår jättedåligt psykiskt. Han har upplevt fruktansvärda händelser. Han kan ha sett sina föräldrar dö, jag är väldigt orolig för honom, säger Patricio Galvez. 

Ett moment 22 för regeringen

Eftersom det inte finns lagligt stöd för myndigheterna att ta IS-barnen från föräldrarna utan att plocka hem dem också, har frågan blivit ett rejält dilemma för regeringen. 

Trots att båda föräldrarna är döda i fallet med Michael Skråmos barn menar terrorexperten Magnus Ranstorp att det finns problem med att låta morfadern ta hem dem.

– Först måste han ha papper från UD och myndigheter med intyg om att han är den juridiska personen man kan släppa barnen till. De kurdiska myndigheterna vill ju gärna att den svenska regeringen öppet ska deklarera att det är okej att släppa dem, vilket de inte har gjort ännu, säger Ranstorp. 

Kan inte detta räknas som ett särskilt ömmande fall? 

– Problemet är att man öppnar upp ett prejudikat. Det kommer väckas frågor om varför inte de andra barnen också får komma hem.