Patologen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg missade Fredrica Carlssons hudcancerfläckar. Först efter ett halvår upptäcktes de. Foto: Privat/Jan Wiriden
Patologen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg missade Fredrica Carlssons hudcancerfläckar. Först efter ett halvår upptäcktes de. Foto: Privat/Jan Wiriden

Patologen missade Fredricas hudcancer

Publicerad
Uppdaterad
Patologen på Sahlgrenska sjukhuset missade systematiskt hudcancerfläckar under flera år.
Fredrica Carlsson, 20, är en av dem som först fick höra att allt var normalt. Ett halvår senare upptäcktes felet - hon hade malignt melanom.
- Allting stod bara stilla och jag visste inte vart jag skulle ta vägen, säger hon.
I november förra året tog 20-åriga Fredrica Carlsson från Göteborg bort ett födelsemärke på underarmen hos sin vårdcentral. Ett par veckor senare fick hon beskedet att allt var normalt.
Men i slutet av maj i år kom telefonsamtalet:
”Vi skulle vilja att du kommer in till vårdcentralen för att diskutera några provsvar.”
- De sa inget mer, det var så himla konstigt. Jag hade varit på vårdcentralen för hosta så jag trodde det hade med det att göra. Men när jag kom dit kunde läkaren inte ens ta mig i hand eller se mig i ögonen. Jag kände mig som att jag var pestsmittad.

"Allting stod bara stilla"

Läkaren på vårdcentralen berättade för Fredrica Carlsson att hon hade malignt melanom,
- Jag frågade vad det var och då sa hon hudcancer. Allting stod bara stilla och jag visste inte vart jag skulle ta vägen. Sedan tänkte jag: kommer jag dö nu?
Hon beskriver beskedet från läkaren på vårdcentralen som opedagogiskt och omänskligt. Hon fick veta att hon kunde anmäla patologen på Sahlgrenska, vilket hon nu har gjort.
- Det är tur att han försvinner.
Hon hade läst i tidningen om hur den nu avstängde patologen hade missat hudförändringar och förstadier till malignt melanom under flera år, men kopplade det inte alls till sig själv.
- Jag tänkte bara; men nej vad hemskt att de råkar ut för det där. Jag tänkte inte alls på att det kunde röra mig. Jag fick en chock när jag fick veta att jag var en av dem.
När Fredrica Carlsson lämnade vårdcentralen och ringde sin mamma kom tårarna.
- Jag grät en hel dag, jag kunde inte sluta gråta, säger hon.

Tänker positivt

Den kristelefon som Sahlgrenska sjukhuset upprättade efter att patologens misstag uppdagades känner hon inte till. Inte heller har hon erbjudits stöd från sjukhusets sida.
- Jag har fått stöd från min mamma och försöker tänka positivt. Jag tänker att det här kommer att gå bra och att det inte kommer att hända något mer. Men samtidigt har man blivit mer vaksam och håller ögonen öppna. Det känns inte som att man kan lita på sjukvården när det händer sådana här stora grejer.
Fredrica Carlsson fick en ny tid för en andra operation hos hudkliniken på Sahlgrenska sjukhuset. Där togs huden runt fläcken också bort och efteråt kom det glädjande beskedet att cancern inte hade spridit sig.
- På vårdcentralen sa de att jag skulle göra kontroller vartannat år eller så men när jag var på hudkliniken och opererades på nytt sa de ingenting. Inte vad jag skulle tänka på eller vart jag kunde vända mig med frågor, jag fick ingen information alls. Jag trodde ändå att man skulle bli lite bättre bemött nu efter skandalen. Det var väldigt konstigt.

"Beklaglig händelse"

Mats Tullberg är chefsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Han är på det hela nöjd med hur sjukhuset har agerat efter skandalen men säger samtidigt att de måste vara ödmjuka och dra lärdomar av händelsen.
- Vi har varit angelägna på hudkliniken om att erbjuda samtal och stöd för alla som behöver det. Ur mitt perspektiv har man arbetat väldigt engagerat på vår hudklinik. Men jag beklagar naturligtvis upplevelsen som den här patienten har.
Vad säger du till de patienter som blivit personligt drabbade av de här feldiagnoserna?
- Jag kan bara säga att det här är en mycket beklaglig händelse. Den är oacceptabel och vi har ansvaret för att direkt se till att det här felet inte ska inträffa igen. Man ska kunna ha förtroende för vården trots detta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER