Patientutbildning via nätet – Sahlgrenska först i landet

Sahlgrenska Universitetssjukhus blir först i landet med att erbjuda patientutbildning via nätet till personer med bipolär sjukdom.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Sahlgrenska Universitetssjukhus erbjuder patient- och anhörigutbildning via nätet till personer med bipolär sjukdom.

Det är de först i landet med och allt mindre hoppar av utbildningen, enligt ett pressmeddelande från Sahlgrenska.

Sahlgrenska Universitetssjukhus har tidigare haft en patientutbildning med föreläsningar och efterföljande diskussioner. Utbildningen uppskattades väldigt mycket av patienter men utbildningen hade problem med avhopp.

Därför föddes en idé om en nätbaserad utbildning. Tillsammans tog Bipolärmottagningen på Sahlgrenska och en forskare från Psykiatricentrum fram en idé och hösten 2017 startade de första utbildningarna.

Utbildningen innehåller flera kapitel och det finns dessutom uppgifter som patienten måste göra. Patienten ska föra dagbok och göra en kris- och handlingsplan.

- Bland annat ska patienten göra en uppgift när hen tecknar ner sin sjukdomshistoria. En sådan sak kan väcka mycket och vi vill inte lämna patienten ensam med de känslor som kan uppstå, säger Timea Sparding projektledare och enhetschef för Bipolärmottagningen.

Patientutbildningar har god effekt

Anhöriga kan också gå utbildningen och det är något som har varit uppskattat. I dag har ett 70-tal patienter genomgått utbildningen och endast en har hoppat av. Samtidigt visar en ny studie vid Sahlgrenska Akademin att patientutbildningar hjälper till vid bipolär sjukdom. Studien visade att risken för återfall i sjukdomsskov nästan halverades.

– Patienten ska ta sin stämningsstabiliserande medicin även när man mår bra för att skydda mot skov, vilket är en utmaning för många. Att ha en regelbunden livsstil påverkar också. Det här är saker man går igenom under en patientutbildning, säger Mikael Landén, professor i psykiatri och överläkare på universitetssjukhuset, som varit med och gjort studien.