Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Patienter och personal coronasmittade på Näl

Se Expressens specialprogram om cornaviruset med intervjuer av bland andra Stefan Löfven och Carl Bildt.
Norra Älvsborgs Sjukhus, NÄL, i Trollhättan.Foto: JOACHIM NYWALL
Niklas Claesson, NU-sjukvårdens kommunikationschef.Foto: PETER WAHLSTROM

Coronaviruset har tagit sig in och smittat patienter och personal på en kirurgisk avdelning på Norra Älvsborgs Sjukhus, uppger Bohusläningen. 

– Jag har inga exakta siffror men det är några patienter och ett antal medarbetare som har testats positivt, säger Niklas Claesson, NU-sjukvårdens kommunikationschef till tidningen.

Sedan ett tag tillbaka har det pågått smittspårning på Norra Älvsborgs Sjukhus, NÄL, i Trollhättan.

När GT för ett tag sedan var i kontakt med kommunikationschefen Niklas Claesson hade han följande att säga om situationen:

– En patient som vårdats en tid på NÄL i Trollhättan har testats positivt för covid-19. Under sjukhusvistelsen uppstod symtom som motiverade provtagning, och testet var alltså positivt, sa Claesson och fortsatte:

– Vi har i dagsläget ingen information om att någon annan, patient eller personal, skulle ha smittats. 

Patienter och personal smittad

Under torsdagen bekräftar Claesson för Bohusläningen att situationen på sjukhuset har förvärrats och det har visat sig att flera patienter samt personal har smittats av viruset.

– Jag har inga exakta siffror men det är några patienter och ett antal medarbetare som har testats positivt, säger han till tidningen.

Avdelningen där smittan spridits är inte en avdelning för behandling av covid-19, utan en helt annan avdelning där man vårdar personer som är i behov av kirurgi.

Smittade isoleras

De patienter som smittats av viruset har nu isolerats från sina medpatienter.

– De patienter som är smittade är isolerade och vårdas nu i stängda rum. Det ska sägas att vi arbetar efter samma rutiner som med vanlig influensa eller vinterkräksjukan. Sjukdomarna är absolut inte önskvärda men samtidigt inte oväntat att vi får in på sjukhuset, säger Niklas Claesson till Bohusläningen.

Personal skickas hem

Den smittade personalen har i sin tur skickats hem.

Enligt Västra Götalandsregionen vårdas totalt 27 personer inom NU-sjukvården, till följd av coronaviruset.

Av dessa 27 är nio i behov av intensivvård.

Enligt Claesson ska dock ingen av de som intensivvårdas ha smittats på sjukhuset.

– Ingen av dem som är på IVA har smittats på kirurgavdelningen. De har smittats och insjuknat i samhället, säger han till tidningen.