Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Patienter förväxlades på sjukhus – fick vårdskada

Det här är lex maria
Norra Älvsborgs Länssjukhus, NÄL, i Trollhättan. Foto: LENNART REHNMAN

Två patienter som båda skulle opereras för höftfrakturer på Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan förväxlades inför operation.

Det ledde till att en av patienterna drabbades av en allvarlig vårdskada, skriver Bohusläningen.  

– Det ska egentligen inte kunna hända, säger chefsläkare Magnus Söderbergh, till tidningen.

Patienterna som förväxlades har samma namn och födelseår. De hade dessutom båda två brutit vänster höft och låg i väntan på operation på samma avdelning på Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan.

Däremot så hade frakturerna olika placering och därför skulle olika operationsmetoder användas, skriver Bohusläningen.   

Felet upptäcktes när läkare noterade att anatomin på personen inte stämde och när kirurgen skulle gå in i leden och insåg denne det inte fanns någon fraktur på lårbenshalsen.

Då valde man att pausa operationen och kolla id. Sedan ändrades operationsmetoden till den som skulle använts från början. 

– Det här är definitivt inte vanligt, men även om det här var väldigt många sammanträffanden för de här två patienterna så ska det inte egentligen inte kunna hända, säger chefsläkare Magnus Söderbergh, till Bohusläningen.

”Definitivt inte vanligt” 

Det har i efterhand visat sig att hela personnumret aldrig lästes upp för patienten och att personalen ändå ansåg att de hade rätt trots att hen nekade på flera av frågorna. Personen personalen trodde att de pratade med var dement och därför togs inte nekandena till att personen har en son på allvar. 

Felet ledde till att den personen som opererades felaktigt inte läkte ordentligt och behövde ytterligare en operation. 

– Dels handlar det om att man inte läste upp hela personnumret, men sedan är det ett systemfel där vi har både pappersjournal och en journal i datorn. Den här gången förlitade man sig på pappersjournalen, men dubbelkollade inte i datajournalen, säger Söderbergh till Bohusläningen och tillägger att det nu är det första man gör. 

Händelsen har anmälts enligt lex Maria.