Sahlgrenska gör en lex Maria-anmälan. Foto: Jan Wiriden
Sahlgrenska gör en lex Maria-anmälan. Foto: Jan Wiriden

Patienten bortglömd av sjukhuset – dog

Publicerad

En patient skulle undersöka levern var sjätte månad.

Men undersökningarna gjordes aldrig - och patienten dog i levercancer.

Sahlgrenska gör nu en lex Maria-anmälan till socialstyrelsen efter att en patient avlidit.

Patienten hade en blodsjukdom, men utreddes för leversjukdom inom en annan enhet på sjukhuset. Den utredningen visade levercirros, så kallad skrumplever.

Levercancer upptäcktes

Det var meningen att patienten skulle följas upp med ultraljudsundersökning av levern var sjätte månad - men inget hände. Enligt sjukhusets anmälan är orsaken att det var oklart vilken enhet som hade ansvaret för de uppföljande undersökningarna.

Först efter några år upptäcktes att patienten drabbats av levercancer. Patienten avled till följd av sjukdomen.

I sjukhusets anmälan står det att det finns rutiner för hur patienter med skrumplever ska följas upp, men att dessa rutiner inte har följts.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER