Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patient fick inte plats på iva – avled på toalettstol

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
En patient sökte akut vård på Skaraborgs sjukhus – men på intensivvårdsavdelningen fanns ingen plats.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

På grund av pandemin var intensivvårdsavdelningen full på Skaraborgs sjukhus.

Det gjorde att en patient med andningssvikt placerades på en annan avdelning, där hen senare hittades död på en toalettstol.

”Det fanns hela tiden en oro och stress hos personalen att de inte räckte till”, skriver sjukhuset i sin händelseanalys.

Det var i januari vid årsskiftet som en patient sökte akut vård för andnöd. Personen hade inte covid-19, men vid tillfället rådde det platsbrist på iva till följd av coronapandemin.

I stället lades patienten först in på medicinavdelningen i Lidköping innan hen förflyttades till lungmedicinska togs patienten till den lungmedicinska avdelningen i Skövde, trots att vårdpersonalen på avdelningen protesterade enligt den händelseanalys som sjukhuset skrivit.

De bedömde att de inte hade resurser för att vårda ytterligare en patient med HFNC (high flow nasal cannula, reds. anm.) som var så svårt sjuk”, går att läsa i analysen som lämnats in till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i en lex Maria-anmälan.

Vad den sjukes andningsnöd berodde på visste man inte då. Obuktionen skulle senare visa på vad som bedöms som cancer. Men vid vårdtillfället fanns inga styrdokument för hur personalen skulle behandla HFNC-patienter utanför iva, om de inte led av corona.

Prioriterades inte

De uppfattade att patienten var i behov av högre vårdnivå och var prioriterad för iva-vård men ändå inte prioriterades. Patienten skulle flyttas till iva vid försämring. Var gränsen gick för när en svårt sjuk patient ytterligare försämras och behöver iva-vård blev oklart”.

Efter att patienten legat inlagd i drygt elva dygn hittades personen död på en toalettstol vid sin sjukhussäng, med syrgasmasken uppdragen från näsan. Hen hade fått ett obevittnat hjärtstopp, och trots hjärt- och lungräddning gick livet inte att räda.

I sin händelseanalys konstaterar sjukhuset flera orsaker till att allt slutade som det gjorde, gällande både kommunikationsbrist, platsbrist, brist på rutiner och resurser. 

SE MER: 

Allvarliga vårdskador ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg.