Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Patient dog – efter vanligt rutiningrepp

Patient dog – efter vanligt rutiningrepp.
NÄL i Trollhättan.Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN
Nu har sjukvården anmält sig själv.Foto: TT NYHETSBYRÅN

En person dog dagen efter att ha genomfört en undersökning och provtagning av magsäcken på Norra Älvsborgs sjukhus i Trollhättan.

Dagen efter det okomplicerade rutiningreppet så uppstod en blödning, och patienten dog i hemmet.

Nu har sjukvården anmält sig själv.

En patient i Trollhättan avled dagen efter en vanligtvis helt ofarlig undersökning av magsäcken, en så kallad gastroskopi.

Vid en gastroskopi undersöks magens inre med ett så kallat gastroskop. Det är en mjuk böjlig slang som leds ner till magsäcken genom munnen. Själva undersökningen tar ungefär tio minuter och är noramlt helt okomplicerad.

Patienten kunde åka hem samma dag som undersökningen genomförs – men började dagen efter blöda från provatagningsstället. Vilket fick till följd att patienten dog. Det beskrivs i en lex Maria-anmälan som NU-sjukvården upprättat efter händelsen.

Chefsläkaren: ”Ovanlig komplikation”

Enligt anmälan gavs personen inte tillräcklig information om vad denne skulle vara observant på efter ingreppet, vilket kan ha gjort att patienten inte kontaktade sjukvården när blödningen uppstod.

– Vi brast i informationen efter ingreppet, säger chefsläkare Magnus Söderbergh till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt Magnus Söderbergh fick inte patienten med sig tydlig skriftlig information om vad hen skulle tänka på eller vart hen kunde vända sig om något gick fel.

Däremot ser inte vårdgivaren några felaktigheter i hur själva gastroskopin utfördes.

– Det är en väldigt ovanlig komplikation för ett väldigt vanligt ingrepp. Det är otroligt beklagligt och inte något man förväntar sig, säger Magnus Söderbergh till Nyhetsbyrån Siren. 

Händelsen ägde rum i maj i år.