Patient bröt nacken vid sövning på sjukhus – dog

Foto: JOHANNA SVENSSON / BILDBYRÅN
En anmälan till Inspektionen för vård och omsorg är gjord enligt lex Maria.
Foto: VILHELM STOKSTAD / TT NYHETSBYRÅN

En patient i 80-årsåldern fick nacken bruten under en sövning på Säs. 

Personen avled till följd av sina skador. 

– Det var inget livshotande tillstånd som patienten skulle opereras för så vårdgivaren har bidragit till dödsfallet, säger chefläkare Sara Degerman Carlsson till Borås tidning

Patienten i 80-årsåldern var inlagd på Södra Älvsborgs sjukhus för att göra en akut bukoperation. Personen hade en kronisk inflammation i kotpelaren, vilket innebar att nacken var extra skör. 

Grundsjukdomen missades dock att dokumenteras tydligt i journalen. Intuberingen skulle kräva särskilda åtgärder på grund av den sköra nacken, men det här missades. 

– Man måste sätta ned en tub i halsen och det kan vara svårt om en sjukdom gör att kotpelaren inte ser ut som i vanliga fall. Kirurgen som bestämde att patienten måste opereras borde ha signalerat att det kunde bli en problematisk sövning, säger Sara Degerman Carlsson till Borås tidning. 

En Ivo-anmälan är gjord 

I stället improviserade teamet som arbetade med patienten och man drog i nacken. Enligt Sara Degerman kan det ha orsakat frakturen. 

Patienten fick en ryggmärgsskada och avled ett par dagar senare trots nackoperation och eftervård på intensivvårdsavdelningen

Sara Degerman har utrett turerna kring händelsen och konstaterar att den bristande dokumentationen låg till grund för den skada som kostade patienten livet. 

Mottagande läkare använde inte heller möjligheten att tillkalla en öronläkare som har expertkunskap om svåra luftvägar.

Det här är en IVO-anmälan

Hit kan du anmäla om du drabbats av skador inom sjukvården eller brister inom Socialtjänsten och LSS