För mer än 150 år sedan – på en enslig klippö långt ute i det Västsvenska havsbandet, bland starka havsströmmar och förrädiska grund – byggdes fyren Pater Noster.
Enligt den lokala myten, som också nuvarande arrendator spinner vidare på i sin marknadsföring, har fyren fått namn efter de många böner som sjöfarare satt sin tilltro till under förbifarten.
Pater Noster är latin för ”Fader vår”.
Någon fyrvaktare har det inte funnits på klippön sedan mitten av 60-talet, men numera vistas människor återigen regelbundet på ön. Inte för att guida sjömän förbi grynnor och grund, men för att bo på det hotell som slog upp portarna sommaren 2020.
Efter en lyckad marknadsföringskampanj fick hotellet stor internationell uppmärksamhet, bland annat genom ett omnämnande under Oscarsgalan, och nu är strålkastarljuset åter riktat mot Pater Noster.
Rosas och risas
I november 2021 vann ”Pater Noster – ett hem vid horisonten” pris för Europas bästa hotellkoncept. Utmärkelsen delades ut av The Awards for Hospitality Experience and Design, AHEAD, och i samma veva kvalificerade sig Pater Noster för AHEAD:s världspris. Och den isolerade fyrplatsen vann.
– Ett litet fyrmästarhem på den svenska Västkusten som utses till världens bästa hotellkoncept i konkurrens med globala miljardinvesteringar – det säger en hel del om den nya synen på vad som egentligen är lyx, säger Erik Nissen Johansen, en av hotellets delägare, i ett pressmeddelande.

Men satsningen har också varit föremål för kritik. Det är de tillfällen då bolaget bakom hotellet hyrt ut hela ön – och enligt vissa hindrat allmänheten från att gå i land – som skapat reaktioner.
Marstrandsföretagaren Kjell Varpe, som i över ett decennium har arrangerat sjötaxiresor ut till Hamneskär och Pater Noster, är en av kritikerna.
– De har framställt det som eget, att man får sig en egen ö för sig själv. De har fått så mycket marknadsföring att folk tror att de kan göra vad de vill. Det är bara att gratulera att de har lyckats, sa han till GT i höstas.