Fem år tog det innan Pater Noster kunde lyftas tillbaka på sin plats. Foto: Scanpix
Fem år tog det innan Pater Noster kunde lyftas tillbaka på sin plats. Foto: Scanpix

Pater Noster hemma igen

Publicerad
Uppdaterad
Marstrand. Efter en fem år lång utflykt var Pater Noster hemma igen.
Nyrustad och fin.
På tisdagen lyftes den anrika fyren på plats igen på Hamneskär utanför Marstrand.
Pater Noster togs ur aktiv tjänst för 30 år sedan, men stod kvar där den stått sedan 1868. Och där skulle den fortsätta sina dagar, tyckte fyrentusiasterna. Pater Noster fick inte sluta på någon skrottipp.
Åtskilliga ville rädda den K-märkta fyren till eftervärlden, bland andra Västra Götalands-regionen och Bohusläns museum. Även EU har gått in med pengar.
År 2002 monterades den ner för restaurering, ett riktigt petgöra. Och för ett par veckor sedan avslutades jobbet på Arendal i Göteborg. Pater Noster togs ner till kajen, sattes på en pråm och inledde en Eriksgata som på tisdagen fick sin final hemma på Hamneskär.
- Det är en riktig feststämning här ute, sade projektledare Agneta Olsson på Bohusläns museum.
Statens fastighetsverk tar nu över förvaltningen och skötseln av Pater Noster, och på området uppstår fler aktiviteter efter fyrens hemkomst.
- Det blir kafé, restaurang, vandrarhem och konferensanläggning, säger Anna Choulier-Renström på fastighetsverket.
Nils Gustav von Heidenstam var mannen bakom fyren, en 32 meter hög konstruktion i stål med trappcylinder i plåt samt stöttor och tvärstag i stål.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER