Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pastorn Thomas efter förödelsen: ”Tragiskt”

Thomas Jonsson, pastor i pingstkyrkan i Skärhamn.
Foto: PRIVAT
Det hela utreds som mordbrand.
Foto: MIKAEL BERGLUND

Pingstkyrkans byggnad Smedjan i Skärhamn eldhärjades på fredagen – polisen utreder mordbrand.

Pastor Thomas Jonsson följde brandförloppet tills släckningen avslutades vid midnatt.

Dagen efter är han på plats igen och ser förödelsen:

– Det är så klart oerhört tragiskt, men kyrkan är inte en byggnad utan det är människorna som utgör den. Nu får vi komma samman och titta framåt, säger han.

Vid kvart i fyra på fredagseftermiddagen larmades räddningstjänst och polis till Skärhamn på Tjörn, där pingstkyrkans lokal Smedjan stod i lågor.

Det är oklart om någon befann sig i byggnaden när det började brinna, men en person fördes till sjukhus, enligt uppgift med lindriga skador.

Släckningsarbetet avslutades vid midnatt och polisen har spärrat av platsen i väntan på den tekniska undersökningen som kommer att ske under helgen.

– Det vi har i nuläget är att det finns tecken som gör gällande att branden ska ha startat på utsidan av byggnaden snarare än på insidan, säger Fredrik Svedemyr, polisens presstalesperson i region väst.

Misstänkt mordbrand

Polisen rubricerar händelsen som mordbrand.

Kyrkans pastor Thomas Jonsson tog sig direkt till platsen när han fick samtal om branden på eftermiddagen.

– Jag var här till midnatt. Brandmännen lyckades ju på något sätt stoppa elden från att sprida sig. Det är inte hela byggnaden som är nerbrunnen. Stora kyrksalen och kaféet har rök- och vattenskador men det har inte brunnit där, säger han.

På lördagsförmiddagen var han tillbaka vid Smedjan och konstaterar:

– Det är så klart oerhört tragiskt och ledsamt på många sätt. Samtidigt brukar jag säga att kyrkan inte är en byggnad utan det är människorna som utgör den. Nu får vi komma samman och titta framåt.

”Traumatiskt och sorgligt”

Thomas Jonsson säger att han framför allt känner med alla församlingsmedlemmar som gjort stora insatser för att göra i ordning byggnaden från början.

– För dem som själva byggt och slitit är det förstås traumatiskt och väldigt sorgligt att stå och se när det brinner. Det finns en historia bakom varje bräda. Men det är ändå skönt mitt i alltihop att Smedjan står kvar. En del av den kommer att behöva rivas och byggas om, men det är också en stor del som inte är berörd, säger Thomas Jonsson.

Han vill inte spekulera i vad som kan ha orsakat branden.

– Det har inte varit några tidigare incidenter. Vi får se vad brandteknikerna kommer fram till när de gjort sin undersökning.