Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pastor ångrar artikel om homosexuella

"Jag predikar om den väg jag tycker är rätt, men sen får människor själva ta ansvar för sina handlingar", säger Christer Karlsson, pastor i Stockaryds frikyrkoförsamling i Småland, som ångrar att han skrev på debattartikeln.
"Mina händer skakar av vrede", skriver Jonas Gardell i GT apropå pingstpastorernas debattinlägg och berättar om en ung troende vän som vill ta livet av sig på grund av kyrkans åsikt om homosexualitet.
Det var i söndags pingstpastorn Tommy Dahlman gick ut i GT och slog fast att homosexuella kommer till helvetet. Det uttalandet har han sedan försökt ta tillbaka.

I en vecka har debatten rasat sedan 22 pingstpastorer skrev en debattartikel i kristna tidningen Dagen där de slog fast att homosexuella inte kommer till himlen. Pingstpastorn Tommy Dahlman från Trollhättan lade ytterligare bränsle på bålet i GT genom att förklara att homosexuella istället kommer till helvetet.

Lika kaxiga som honom är inte alla de andra 21 pastorerna.

– Jag ångrar djupt att jag skrev under en debattartikel med så olyckliga formuleringar, säger pastor Christer Karlsson i Stockaryds frikyrkoförsamling i Småland.

Detta har hänt

+ Torsdag 9 april skriver 22 pingstpastorer ett debattinlägg i den kristna tidningen Dagen där de säger att praktiserande homosexualitet är synd.

"Om du lever på det sättet så ärver du inte Guds rike. Med andra ord, i så fall missar du himlen. Det gör ont i oss alla när vi ser att den enskilda människan såras, men om vi verkligen älskar vår medmänniska, måste vi då inte berätta sanningen, även om det gör ont?", skrev pastorerna.

+ Söndag 12 april vässar pingstpastor Tommy Dahlman från Trollhättan argumenten och hävdar att homosexuella inte bara missar himlen utan dessutom kommer till helvetet.

+ Sedan dess har sociala medier kokat av upphetsning, teologie hedersdoktor Jonas Gardell har i GT attackerat pingstpastorernas sätt att läsa Bibeln och mejlkorgarna har svämmat över av upphetsade inlägg från olika bibeltroende.

Att reaktionerna skulle bli så våldsamma efter debattartikeln hade kanske inte någon av de 22 pastorerna räknat med. Pingstpastor Dahlman från Trollhättan hävdade till och med i sociala medier att han var felciterad trots att han skriftligen godkänt sina citat med orden "Bra. Korrekt. Tack."

En av de pastorer som skrev under den första debattartikeln i Dagen var Christer Karlsson, pastor i Stockaryds frikyrkoförsamling.

Ångrar sig

– Jag ångrar djupt att jag var med. Där fanns formuleringar och hårda ord som jag känner att jag måste be om ursäkt för. Jag ville egentligen bara markera att jag var emot att frikyrkan skulle öppna för vigsel av homosexuella. I Bibeln står tydligt att äktenskap är för man och kvinna och så önskar jag att det ska förbli, säger Christer Karlsson.

Men tror du att himlen är stängd för homosexuella?

– Man kan inte påpeka ut en grupp människor. Det är våra gärningar som i så fall är problemet. Enligt Guds ord är sexuell samlevnad något som ska ske inom äktenskapet och mellan man och kvinna. Men vi lever i en brusten värld och det är inte alltid det blir exakt som Bibeln säger.

Får ta ansvar själv

Men om man tror att homosexuella som lever med en partner inte kommer in i himlen, är det inte viktigt att säga det?

– Ja, fast det handlar inte bara om homosexuella. Det handlar i så fall om alla som lever utanför ett äktenskap. Jag har människor i min församling som inte är gifta, utan lever i samboskap. Jag vill inte döma någon.

Christer Karlsson menar att Bibeln ger människorna riktlinjer att leva efter. Äktenskap är för man och kvinna. Sexuell samlevnad ska ske inom äktenskapet. Man ska inte syssla med girighet, tjuveri, våld, slaveri eller homosexualitet och den som lever ett orättfärdigt liv kommer inte till himlen.

– Jag predikar om den väg jag tycker är rätt enligt Bibeln och Guds ord. Men sen får människor själva ta ansvar för sina handlingar, säger Christer Karlsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!