Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ebba Buschs påstående väcker ilska: ”Osanningar”

Di:s Tobias Wikström om partiledardebatten.
Kristdemokraternas presstjänst hävdar att det rör sig om ett missförstånd.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Under onsdagens partiledardebatt sa Ebba Busch (KD) att antalet IVA-patienter på Sahlgrenska har tredubblats och att operationer för cancersjuka barn ställs in.

Men enligt Cecilia Dalman Eek (S), sjukhusets vice ordförande, är påståendet felaktigt.

– Jag tror att hon vill skrämma upp folk, och det är otillständigt, säger hon.

Kristdemokraternas presstjänst menar dock att det handlar om ett missförstånd – att citatet åsyftar situationen i Stockholm och inte i Göteborg. 

Men Karolinska har inte heller ställt in några barncanceroperationer.

Oppositionen gick direkt till angrepp mot regeringen i årets första partiledardebatt. Ebba Busch (KD) gav regeringen en stor del av skulden för de höga dödstalen i Sverige, och för det ansträngda läget på landet sjukhus.

– På Sahlgrenska sjukhuset har nu antalet IVA-patienter tredubblats på bara tre veckor. Operationer ställs in, nu även för cancersjuka barn, sa KD-ledaren i sitt anförande.

Det är ett uttalande som upprör Sahlgrenskas vice ordförande, socialdemokraten och tidigare riksdagsledamoten Cecilia Dalman Eek.

Sahlgrenskas vice ordförande, socialdemokraten och tidigare riksdagsledamoten Cecilia Dalman Eek, riktar hård kritik mot Ebba Busch.
Foto: PETER WAHLSTRÖM / VGR

Sahlgrenska: Osanningar

– Hon använder osannigar för att sätta regeringen i dålig dager. Det finns ingenting på sjukhuset som stöder det hon säger, säger Dalman Eek, och tillägger att hon har kontrollerat uppgiften med flera medicinskt ansvariga på Sahlgrenska. 

Det stämmer att IVA-patienterna har tredubblats, men Inga barncanceroperationer har ställts in på sjukhuset, hävdar Cecilia Dalman Eek.

– Jag tror att hon vill skrämma upp folk, och det är otillständigt. Det skapar rädsla och oro i onödan hos familjer med barn som finns i cancervården. Det skapar också en misstro med att sjukvården klarar situationen, vilket den ju faktiskt gör, säger hon, och fortsätter:

– I det politiska klimat som vi befinner oss i nu, så är det oerhört viktigt att man håller sig till sanningen och kollar upp vad man pratar om. Står man i riksdagens talarstol och är partiledare så måste man kolla upp vad man talar om, och det gjorde inte Ebba.

KD: Ett missförstånd

GT har sökt Ebba Busch för en kommentar, men kritiken från Dalman Eek bemöts i stället av Kristdemokraternas presstjänst.

De hävdar att det rör sig om ett missförstånd.

Det var inte Sahlgrenska som åsyftades med de inställda operationerna utan det var två separata exempel. Det sista exemplet härstammar från en insändare i DN (17 december 2020) som skrivits under av 130 barnläkare i Stockholm som larmar om att specialistvård för barn drabbas i pandemin”, skriver KD:s presstjänst bland annat i en längre kommentar.

Karolinska tillbakavisar

Men inte heller på Karolinska universitetssjukhuset har några barncanceroperationer ställts in. Det säger Kim Sjölund, sjukhusets presschef:  

– De genomförs som vanligt. Andra operationer som inte kan anstå, som leder till medicinska påföljder om de inte genomförs, ställs inte heller in, säger hon.

GT har också varit i kontakt med barnläkaren Hanna Tillander, en av de 130 som undertecknat den insändare i DN som KD:s presstjänst hänvisar till. Hon förklarar syftet med insändaren:

– Att privata vårdbolag borde bidra lika mycket till covidvården som vård i offentlig regi. 

LÄS MER: Alarmerande siffror: Var femte förkylning kan vara covid-19

Ebba Buschs ilska: ”Att Löfven har mage att inte erkänna”

Står fast vid att regeringen med ”berått mod” tillåtit en hög smittspridning.

Björn Eriksson: ”Hela Sverige är i behov av hjälp”

Norge och Finland har erbjudit hjälp – men varför har ingen sjukvårdspersonal kommit?