Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Påstådda attacken ledde till många rykten

Uppmärksamheten kring den påstådda knivattacken i Skara ledde till en omfattande aktivitet på sociala medier. I ett Flashback-forum började användare dra paralleller till dådet på Ikea i Västerås och uppgifter om närliggande asylboenden lades ut.
Foto: Jan Wiriden
Thord Haraldsson, kommissarie vid grova brott i Trollhättan.
Foto: Lennart Rehnman

GÖTEBORG. Uppmärksamheten kring den påstådda knivattacken i Skara ledde till en omfattande aktivitet på sociala medier. 

I ett Flashback-forum började användare dra paralleller till dådet på Ikea i Västerås och uppgifter om närliggande asylboenden lades ut.

– Folk började få för sig att de skulle ut och jaga de skyldiga, säger Thord Haraldsson, kommissarie vid grova brott i Trollhättan. 

Uppgifterna om att en uniformerad soldat attackerats vid Jula i Skara ledde till långtgående spekulationer på internetforum och sociala medier. Kopplingar drogs till en händelse i Storbritannien häromåret där en uniformerad soldat attackerades utanför en militärförläggning av en man som uttryckte militanta islamistiska åsikter vid dådet.

Ryktesspridningen på nätet efter fredagens händelse bidrog till att polisen gick ut så tidigt med beskedet att man lade ner förundersökningen om mordförsök.

"Får hoppas att dessa personer jagas fram och får smaka bajonett. Vi kan inte acceptera att våra försvarare angrips av landsförrädare", skriver en användare på internetforumet Flashback.

Hoppas Bert fått sig tankeställare

"Kanske dessa två också hade ett utvisningsbeslut hängande över sig, och såg hur Gärningsmannen från i måndags lyckades få stanna, få vård samt skön behandling i något boende de närmaste 10-15 åren", skriver en annan av Flashbacks användare.

Andra lade ut beskrivningar till asylboenden i området i närheten av Jula-varuhuset. Däribland ett som påstods drivas av Bert Karlsson

"Jag hoppas Bert har fått sig en tankeställare efter detta. Har han inte tillräckligt med miljoner redan?", skriver en användare på Flashback och fortsätter:

"Jag misstänker att det är några därifrån som har blivit inspirerade av IKEA-dådet i Västerås och hade tänkt ställa till med något liknande. IKEA är ju en symbol för Sverige liksom en svensk soldat."

Gick ut snabbt

Thord Haraldsson, kommissarie vid grova brott i Trollhättan berättar att de tidigt blev övertygade om att allt inte stämde i soldatens berättelse. Med den informationen och när de såg att diskussionen på internet började bli hätsk beslöt de sig i samarbete med polisen informationsenhet att gå ut snabbt med att förundersökningen lades ner.

– I och med att folk började få för sig att de skulle ut och jaga de skyldiga så kände vi att vi måste ta vårt ansvar i samhället och tala om hur det ligger till, säger Thord Haraldsson, kommissarie. 

På forumen finns också många som ifrågasatte sanningshalten i uppgifterna och att händelsen borde ha gett många vittnen.