Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Passkaoset: 54 000 tider släpps

Polisens nya passystem med enbart tidsbokningar har skapat enorma köer runtom i Västsverige och gjort många människor ilskna.

Nu släpper polisen 54 500 bokningsbara tider för att försöka råda bot på situationen.

GT har tidigare rapporterat om att drop-in-tiderna för utförandet av pass tagits bort i bland annat Göteborg och Mölndal. 

Det kombinerat med att få tider funnits tillgängliga har gjort att folk har sökt sig till andra städer, varför passexpeditionerna blivit överfulla och personalen upplevt att man går på knäna.

Nu går polisen ut med att man släpper 54 500 bokningsbara passansökningar i Göteborg, Halland och Älvsborg.

54 500 nya tider

– Vi arbetar stenhårt för att få fram ännu fler bokningsbara tider i de receptioner i Västsverige som har infört tidsbokning, utöver de 54 500 tider som vi släppte under fredagen. Det blir alltså ytterligare tider tillgängliga både under våren, sommaren och till hösten, säger Jan Schütt vid polisen i region Väst, i ett pressmeddelande.

I dag är det alltså enbart tidsbokning som gäller i Göteborg, samma sak i Halland och från och med måndag den 23 april också i Älvsborg.

Tanken har varit att folk skulle slippa stå i kö i timmar via drop in, men ilska har uppstått när få tider har funnits att boka. Om man väl fått en tid ska det nu bara ta 5 till tio minuter att ansöka om pass.

Tider släpps löpande

– Handläggningstiden från ansökan till leverans är oförändrad. Det tar alltså bara några dagar innan man kan hämta ut sitt pass. Och man behöver inte boka tid för att hämta det färdiga passet, säger Jan Schütt.

Polisen uppmanar allmänheten att ha koll på polisens hemsida då tillgängliga tider kommer släppas på löpande basis.

Polisen uppger samtidigt att kombinationen av både drop-in och tidsbokning har fungerat dåligt tidigare, varför man gått ifrån den modellen. Anledningen till att man föredrar tidsbokning är för att få bort de långa köerna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!