Mannen ska ha slagit sönder bussen med en träpåk. Foto: PolisenMannen ska ha slagit sönder bussen med en träpåk. Foto: Polisen
Mannen ska ha slagit sönder bussen med en träpåk. Foto: Polisen
Det blev stora skador i bussen. Foto: PolisenDet blev stora skador i bussen. Foto: Polisen
Det blev stora skador i bussen. Foto: Polisen
Bussens trasiga framruta. Foto: PolisenBussens trasiga framruta. Foto: Polisen
Bussens trasiga framruta. Foto: Polisen

Passagerare blev arg – slog sönder bussen

Publicerad

Passageraren blev arg.

Då slog han sönder bussen med en träpåk.

– Han sa: "Jag ska döda dig", vittnar chauffören i förhör.

Det var en morgon i april i år vid hållplatsen Torpa i Vänersborg. En buss hade stannat till och en man klev på. Han satte sitt kort mot kortläsaren och gick mot den bakre delen av fordonet. Men det pep till i maskinen och chauffören ska ha bett honom komma tillbaka.

Det var en uppmaning som slutade med att passageraren ska ha gått bärsärkagång inför ögonen på övriga resenärer.

 

LÄS MER: Man onanerade på buss – två gånger samma kväll

 

"Mannen gick av bussen och kom tillbaka med en uppskattningsvis en meter lång, tjock pinne. Busschauffören försökte stänga dörren, men då började mannen slå med pinnen på rutan till dörren så den krossades", beskriver busschauffören i förundersökningen.

En annan buss kom. Mannen ska ha gått över och fortsatt slå.

Dödshotade chauffören

För att sedan återvända.

"Mannen gick tillbaka till busschaufförens buss och slog med pinnen på framrutan så att den gick sönder. Mannen gick in i bussen och började då hota busschauffören. Han sa: 'Jag ska döda dig', och stod med sitt ansikte jättenära busschaufförens ansikte", står det i förundersökningen.

Han slog med träpåken lite varstans i bussen, berättar chauffören. Denne trodde att mannen skulle göra verklighet av sina hot och var rädd att han bar en kniv, förklarar han för polisen.

Den våldsamma passageraren åtalas nu vid Vänersborgs tingsrätt för skadegörelse. Det erkänner han.

"Han har orsakat skador på bussen och det kommer man se på filmerna. Allt gick fort men han tror inte att han slagit sönder vindrutan på bussen", står det i förundersökningen.

Värdet: 35 000 kronor

Passageraren står också åtalad för hot mot tjänsteman. Det förnekar han däremot med förklaringen:

"Han har inte hotat busschauffören. Hade han gjort det så hade han också skadat busschauffören. Han släpper inte något sådant, han hotar inte bara utan att göra något. Han har inte hotat att döda busschauffören".

Det totala värdet på det som han slog sönder i bussen uppskattas till drygt 35 000 kronor. Rättegången mot mannen väntas ta en timme och femton minuter.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER