Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Påskbrasa stoppas på grund av hög gifthalt

Det är en gammal tradition att tävla om största påskbrasan i Göteborgs norra skärgård. Men nu är det stopp för detta Källö-Knippla när halterna av gifter blivit för höga.Foto: Lennart Rehnman

Nu står årets påskfirande inför dörren.

Men för de boende på Källö-Knippla i Öckerö kommun blir det annorlunda.

Öckerö kommunen har nämligen bestämt att spärra av eldningsplatsen på ön beroende på livshotande höga halter av bly i marken.

Det är en lång tradition att elda påskbrasor på öarna i Göteborgs norra skärgård. Öarna har tävlat i att få största brasan och för att vinna har de boende samlat allsköns bråte till sina brasor, som däck, spillolja och andra ämnen vilket har lämnat kvar extremt höga halter av gifter på eldningsplatserna.

Efter många års eldande har nu gifthalterna blivit så höga på Källö-Knippla att Öckerö kommun beslutat om att spärra av området där påskbrasan brukar vara. Det har visat sig att just här består marken av cirka 20 procent bly.

Halterna har mätts upp efter att kommunen i november hade gjort markprover och funnit alarmerande höga halter av tungmetaller och andra ämnen.

Gick ut och varnade

Från början gick Öckerö kommun och varnade sina invånare eftersom de höga halterna av gifter på eldningsplatserna, framför allt är farliga för barn och hundar, barn kan ju stoppa jord i munnen och det kan innebära en akut hälsofara. Även för hundar kan det innebär en hälsofara.

Halterna i marken är så höga som 7 400 milligram per kilo i jorden jämfört med gränsvärdena för att få bygga ett nytt hus, som är 50 milligram per kilo.

Kommunen har också mätt upp halterna på Hälsö, Hönö Röd och Norgården Öckerö, men här har man inte gått ut med någon varning eller avspärrning.

Miljöpolisen har tittat på om det går att komma åt dem som eldar miljöfarliga produkter i påskbrasorna, men ännu har ingen lagförts för detta brott.