Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Partiledningen skickade medlare mitt i S-krisen

Roger Berzell, Socialdemokraternas partikassör, agerade medlare.
Foto: Expressen
Ann-Sofie Hermansson hoppas fortfarande kunna sitta kvar som gruppledare i Göteborg.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Johansson, ordförande i distriktsstyrelsen i Göteborg fram till i april då hon avgår.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT

När konflikten mellan den lokala distriktsstyrelsen och Ann-Sofie Hermansson blev skarp agerade partiet på nationell nivå. Man skickade en medlare till Göteborg.

– Man skickade hit kassören Roger Berzell. Vi hade möten med honom under en veckas tid, berättar Ann-Sofie Hermansson.

Medlingen var enligt henne framgångsrik – men snart skulle ”rosornas krig” ändå trappas upp ytterligare.

Den konflikt inom socialdemokratin som blev offentlig i form av två presskonferenser den 11 februari hade pågått under lång tid.

Redan i november var situationen i Göteborgs stadshus på väg att bli ohållbar inom S-gruppen. 

Hermansson säger att hon då tog kontakt med partistyrelsen i Stockholm.

– Jag insåg att det som hände hos oss kunde skada, inte bara oss lokalt utan hela partiet. Detta var i ett läge när Stefan Löfven satt i regeringsförhandlingar, påminner Ann-Sofi Hermansson.

Medlare kallades in

Hon tog kontakt med partisekreteraren Lena Rådström Baastad som bestämde sig för att skicka kassören Roger Berzell till Göteborg för att medla, vilket SVT tidigare berättat.

Berzell har avböjt att kommentera medlingen, men Hermansson berättar:

– Roger Berzell var på plats under en vecka. Vi hade en serie möten och han gjorde ett bra jobb och vi bestämde oss för att ta nya tag. Men det dröjde inte särskilt länge innan vi blev oense igen.

Sedan dess har partiledningen inte varit inblandad i konflikten, men man har följt den med oro. Stefan Löfven förklarade i en intervju att konflikten i Göteborg ”riskerar att skada partiet”.

Nu går de stridande parterna in i sista veckan inför avgörandet som sker på söndag då en extra distriktskongress har en enda punkt på dagordningen: ska Hermansson sitta kvar som gruppledare för partiet i Göteborgs kommunstyrelse eller inte.

– Jag tror och hoppas fortfarande att medlemmarna har stort förtroende för mig. Skulle jag få fortsatt förtroende kommer jag att stryka ett streck över det som varit.

– Jag tror vi har goda möjligheter att börja på ny kula och utveckla partiet i Göteborg tillsammans. 

Omröstning väntar

Inför omröstningen står det klart att Hermansson har en enig distriktsstyrelse och en nästan enig fullmäktigegrupp mot sig. Hennes hopp står till gräsrötterna bland de 237 delegater som kommer att rösta vid extrakongressen.

Om Hermansson avsätts har Marina Johansson förklarat sig beredd att ta över, men bara temporärt tills en långsiktig efterträdare kan vara på plats någon gång i sommar.


LÄS MER: Sex orsaker till S-bråket i Göteborg