Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Partiet som inte tycker något kämpar vidare

Direktdemokraten Peter Iwanek från Göteborg. I bakgrunden sitter grundaren Per Norbäck och sjunger visor för en åhörare.
Foto: Nils Wadström

VISBY. Lördag kväll: Donners plats är tom sånär som på ett äldre par som sitter på en bänk och lyssnar när Direktdemokraternas grundare Per Norbäck sjunger visor klädd i en Pippi Långstrump-peruk.

– Vi jobbar med det här ideellt och tycker det är viktigt att prata med människor, säger riksdagskandidaten Peter Iwanek från Göteborg.

Det är knappt en kotte här, ni talar ändå? 

– När vi får prata med människor om direktdemokrati är de först skeptiska, sedan tycker de att det inte låter så tokigt. De som faktiskt är kvar och ser att vi står här, jag hoppas de ser att vi brinner för detta och då blir nyfikna.

Hur mycket demokrati är det i Almedalen? 

– Inte mycket alls.

I Göteborg då? 

– När jag ringde Göteborgs stad och frågade om vi hade medborgardialog och medborgarförslag blev jag omkopplad sju gånger tills jag hamnade hos en tjänsteman som med säkerhet sa "nej, det har vi inte".

Ni har debatterat om folkomröstningen om trängselskatten, men tycker ni något om skatten?

– Vi är ett helt neutralt parti utan åsikter om någonting. Det är för att vi ska vara ett inkluderande parti där alla åsikter är välkomna.

Kan man vara medlem i till exempel Socialdemokraterna och Direktdemokraterna samtidigt?

– Ja, det har vi inga synpunkter på, men de kanske har det.

Vad är ert mål i valet? 

– Vissa partier säger att de ska komma in i riksdagen, men nej, det ska vi inte, haha. Det är väl om det blir en Fi-effekt, då kanske något mirakel sker.

När börjar ni med "home parties" som Fi?

– Det är en strålande idé, vi kan skicka Per Norbäck i Pippi-peruk. Nej, vi har inga kändisar som Fi. Vi får vandra samma väg som Miljöpartiet gjorde.

Fakta: Direktdemokraterna

Registrerades i år, men sprunget ur Demoex i Vallentuna som var ett direktdemokratiskt internetparti grundat av läraren Per Norbäck 2002 och fick mandat i Vallentuna.

Ställer upp i kommunalvalet i Göteborg, Mölndal, Tyresö, Värmdö, Stockholm och i landstingsfullmäktige och riksdagsvalet.

Erbjuder en metod för direktdemokrati men har ingen annan ideologi. Vill frångå parti- och blockpolitik. Varje motion i riksdagen ska klara sig på egna meriter i direktdemokratiska omröstningar.

Källa: direktdemokraterna.se