Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Parkeringsbolagets vd sparkas – får fallskärm värd tre miljoner

Parkeringsbolagets vd Maria Stenström åkte på fjällsemester och seglarstävling med konsulten som hon samtidigt skrev miljonavtal för. Foto: Parkeringsbolaget/GT
Parkeringsbolaget lade 800 000 på en kickoff på lyxiga Säröhus där friidrottsikonen Erica Johansson fick spela sportreporter i film för tillfället.Foto: Parkeringsbolaget Göteborg
Efter fjällsemestern skrev Maria Stenström under ett nytt miljonavtal med sin mångårige vän som anlitats i Parkeringsbolaget som konsult.Foto: GT

Parkeringsbolagets arbetsbefriade vd Maria Stenström kommer inte tillbaka till sitt arbete.

Nu sparkas hon av styrelsen efter en höst där GT avslöjat en lång rad missförhållanden i bolaget.

Men hon går inte lottlös: 

Med sig får Maria Stenström en fallskärm värd över tre miljoner kronor. 

– Eftersom styrelsen inte har förtroende för Maria Stenström längre vill vi komma i gång med rekryteringen av en ny vd så fort som möjligt, säger styrelsens ordförande Margareta Broang, M. 

LÄS HELA GRANSKNINGEN 

Fjällresor och seglingstävlingar med konsulter som anlitats för mångmiljonbelopp.

En amerikansk kändiscoach som flygs in med sambon och fått fakturera orimliga mängder timmar. 

Detta har hänt i Parkeringshärvan

9 oktober: En enig styrelse i Parkeringsbolaget arbetsbefriar vd:n Maria Stenström och en hög chef inom bolaget. Detta efter att en anmälan gjorts till stadens whistleblowerfunktion som bedöms mycket allvarliga och handlar bland annat om nära relationer till tre namngivna konsulter. Maria Stenström nekar till alla anklagelser. 

 

10 oktober: GT kan avslöja att Maria Stenström inte talade sanning då hon uppgav att hon inte varit delaktig då en av de mest anlitade konsulterna fått uppdrag. Tvärtom hade hon både beställt hans tjänster och skrivit under avtalen. Samtidigt kunde GT avslöja att Maria Stenström både varit på skidsemester tillsammans med konsulten och umgåtts privat i samband med seglingstävlingar i Lysekil i augusti.

11 oktober: GT kan avslöja hur de inblandade i härvan börjar sopa undan spåren på sociala medier. Bilder och inlägg som visade hur chefen och den mest anlitade konsulten umgåtts privat på Västkusten ”försvann”.

16 oktober: GT kan avslöja att Maria Stenström anlitat sin favoritcoach Maria Nemeth från USA med högst förmånliga villkor. Hon har flugits in till Göteborg på Parkeringsbolagets bekostnad, fått hotell och första klass-biljetter på tåget för kommunens pengar - trots att kommunens regler och avtal både säger nej till kortare flygresor och att konsulters omkostnader tas av kommunen. Ett misstag, enligt Maria Stenström, som uppgett att kostnaderna skulle fakturerats i efterhand.

20 oktober: GT kan avslöja att den amerikanska konsulten, med Kalifornien som bas, fakturerat Parkeringsbolaget för 1079 arbetstimmar. Det skulle innebära att hon under mindre än ett och ett halvt år skulle ha ägnat sex och en halv månads heltidsarbete åt det lilla kommunala Parkeringsbolaget i Göteborg. Trots att hon bara vid fyra tillfällen, under samma period, befunnit sig i Sverige. Maria Nemeth själv sa sig ingenting känna till om överenskommelsen med Parkeringsbolaget.

Maria Stenström uppger att hon inte kan avgöra rimligheten i timmarna.

22 oktober: Styrelsen för Parkeringsbolaget fattar ett enhälligt beslut om att förlänga arbetsbefrielsen av vd Maria Stenström och en hög chef i bolaget till, som längst, årsskiftet. Bakgrunden är att utredningen genom revisionsbyrån KPMG drar ut på tiden.

26 oktober: GT kan avslöja att vd:n tog betalt av Parkeringsbolaget då hon assisterade under sin amerikanska favoritcoach kurser i Stockholm. Det ska finnas ett avtal dem emellan, bakom kommunens upphandlade avtal, berättade Maria Stenström.

31 oktober: GT avslöjar Maria Stenströms okända rådgivare: en två gånger sparkad kommunal direktör som fick gå under muthärvan i Göteborg.

7 november: Konkurrensverket inleder en granskning av Parkeringsbolagets anlitande av konsulter

14 november: GT avslöjar extravaganserna på Parkeringsbolagets kick offer med idrottskändisar, lyx och flärd vid havet.

27 november: Parkeringsbolagets vd Maria Stenström får sparken.

Dolda muntliga överenskommelser bakom skrivna avtal.

Efter en höst där GT granskat Parkeringsbolagets vd Maria Stenström får hon nu gå. 

Möte med Maria Stenström på morgonen

Beslutet fattades av styrelsen i Parkeringsbolaget tidigare i dag under ett extrainkallat telefonmöte. 

Under morgonen informerades även Maria Stenström och personalen på Parkeringsbolaget om beslutet. 

Ett möte inleddes på bolaget klockan halv elva på förmiddagen.

– Vi var en helt enig styrelse som i dag fattade beslutet om att avsluta Maria Stenströms anställning eftersom vi inte har ett fortsatt förtroende för henne, säger Parkeringsbolagets styrelseordförande Margareta Broang, M.

Beslutet fattas innan KPMG är klar med sin utredning. Men Margareta Broang berättar att styrelsen träffat utredarna i förra veckan för en första halvtimmeslång dragning om deras arbete. 

– Rapporten beräknas vara klar i mitten av december, då blir den offentlig och innan dess kan jag inte kommentera den, säger Margareta Broang.

På frågan varför styrelsen förekommer revisionsfirmans beslut, säger hon: 

Parkeringsbolaget har gått från ett trettital anställda till drygt hundra under de år Maria Stenström suttit vid rodret. Foto: Parkeringsbolaget Göteborg

– Eftersom styrelsen inte har förtroende för Maria Stenström längre vill vi komma i gång med rekryteringen av en ny vd så fort som möjligt så vi kan lägga städåret 2019 bakom oss och blicka fram emot ett bra 2020.

Med sina tio år som vd är Maria Stenström den som innehaft direktörsposten under längst tid i Göteborgs stad. Det gör också att hon nu får gå med ett äldre avtal, med betydligt mer förmånliga regler än de flesta andra direktörer i staden.

Fallskärmen: Tre miljoner kronor

Efter att ha gått hemma arbetsbefriad med lön under två månader får hon nu sex ytterligare månader till i uppsägningstid, under vilken hon är arbetsbefriad. 

Därutöver tillkommer 18 månadslöner i avgångsvederlag. 

Med en månadslön på 94 900 kronor får Maria Stenström nu som mest 2 277 600 kronor. Kostnaden för bolaget med sociala avgifter och skatter landar på strax över tre miljoner kronor. Men skulle Maria Stenström få nya inkomster ska dessa samordnas med avgångsvederlaget, enligt avtalet.  

Historien inleddes i slutet av september. Då fick whistleblowerfunktionen i Göteborgs stad ett anonymt tips om bland annat ledarstilen hos Parkeringsbolagets vd och hennes påstått personliga kontakter med tre namngivna konsulter. 

Även en annan hög chef inom bolaget fick liknande anklagelser riktade mot sig.

”Ser väldigt allvarligt på uppgifterna”

Den 9 oktober meddelade Parkeringsbolagets styrelse att man arbetsbefriat både vd och chefen under utredningens gång.

– Vi ser väldigt allvarligt på anklagelserna, sa styrelseordföranden Margareta Broang och bekräftar att det är uppgifterna som inkommit via den anonyma anmälan som ligger till grund för beslutet.

Några dagar före beslutet fattades hade GT begärt ut handlingar rörande de tre konsulterna, som tagits in via stora upphandlade så kallade konsultmäklare.

– Min bedömning är att detta inte är konstigt gjort eller någonting, sa Maria Stenström samma kväll som hon arbetsbefriades.

Samtidigt förnekade hon bestämt att hon skulle ha varit inblandad i anlitandet av en särskilt känslig konsult, en konsult som hon har haft mycket lång privat kontakt med och som hon redan 2012 fick skarp kritik för att hon anlitade. 

På fjällsemester med konsult

Redan då konstaterades att de två hade band på det personliga planet och Konkurrensverket krävde senare Parkeringsbolaget på böter för bristande upphandling. Den gången kunde SVT Västnytt avslöja att konsulten tillika vännen tagits in via en juristbyrå och att upptäckten på så vis hade försvårats.  

Maria Stenström och flera andra ur personalen umgicks med konsulten på fjällsemester i Trysil. Kort därpå skrev hon ett nytt miljonavtal med konsulten. Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

– När man har jobbat länge är det självklart att man blir bekant, men det är en jäkla skillnad om man umgås privat. Det gör jag inte, däremot kan det hända att man stöter på varandra vid gemensamma vänners sammankomster, det kan jag inte förneka att det hänt. Men det är inte så att jag och någon av konsulterna har privata sammankomster.

Men dagen därpå kunde GT avslöja att det Maria Stenström sagt inte var sant. 

Hon hade åkt på fjällsemester till Trysil tillsammans med den tidigare uppmärksammade konsulten i maj i år och även åkt ut till seglingstävlingar i Lysekil med honom utanför arbetet, samtidigt som hon skrev under ett 1,2 miljonerkontrakt med samma konsult. 

”Stöter på varandra”

Den aktuella konsulten har anlitats för 7,7 miljoner kronor sedan 2016. Och vid minst fyra tillfällen står Maria Stenström angiven som både beställare och slutattestant för inköpen. 

– Det är klart att vi stöter på varandra i privata sammanhang, det gör jag med en mängd konsulter, sa Maria Stenström och höll fast vid att hon inte var inblandad i anlitandet av konsulten, trots beställningar och undertecknade avtal. 

En vecka senare kunde GT avslöja att en annan av bolagets väl anlitade konsulter, Maria Stenströms favoritcoach, den amerikanska kändiscoachen Maria Nemeth, flugits in till Göteborg för en handfull kurser med Parkeringsbolagets ledning. 

Kändiscoachen Maria Nemeth är känd för sin medverkan i bland annat Oprah Winfreys show med mångmiljonpublik.Foto: KEVIN SULLIVAN / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS

Den amerikanska coachen fick specialbehandling och fick bland annat resor och hotell för sig själv och sambon betalda av bolaget, i strid med stadens upphandlade avtal. Och hon har också tillåtits fakturera bolaget för 1079 arbetade timmar på mindre än ett och ett halvt år. Trots att hon bara varit i Sverige vid fyra tillfällen och är bosatt i Kalifornien.

Maria Nemeth flögs in till Göteborg och har fakturerat 1079 timmar på mindre än ett och ett halvt år.Foto: Elin Jönsson

Annan överenskommelse ”bakom”

Maria Nemeth själv sa sig inget känna till om upplägget och hänvisade till Parkeringsbolaget. 

Senare medgav Maria Stenström att det fanns en överenskommelse med den amerikanska konsulten ”bakom” det timbaserade upphandlade ramavtalet som kunde förklara det till synes orimliga antalet fakturerade timmar för en globalt anlitad konsult. 

– Jag vet bara vad jag ville ha och tycker att jag har fått det, förklarade Maria Stenström.

I början av november meddelade Konkurrensverket att man inlett en granskning av anlitandet av så kallade managementkonsulter inom Parkeringsbolaget i Göteborg och särskilt miljonavtalen med den amerikanska konsulten. 

Nu meddelar styrelsen i Parkeringsbolaget att de sparkar vd.

GT söker Maria Stenström som tidigare avböjt att fortsatt kommentera med hänvisning till den pågående utredningen hos KPMG.

I ett pressmeddelande skriver Göteborgs stad att:

”Den senaste tidens händelser har visat på väsentliga brister i verksamheten och styrelsen har inte fortsatt förtroende för vd”.

Enligt pressmeddelandet fortsätter Christian Svärd som tillförordnad vd, samtidigt som han har kvar rollen som vd för fastighetsbolaget Higab.