Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vd avgår i protest mot coronabeslut

Se specialprogrammet om coronakrisen med fokus på forskning och vetenskap. Niklas Svensson möter bland andra Fredrik Reinfeldt och professor Jan Albert.
Lars Björklund.Foto: Higab
Christer Svärd ersätter – igen.Foto: Higab / Higab
Parkeringsbolaget i Göteborgs logga.Foto: Parkeringsbolaget Göteborg
Maria Stenström.Foto: Pressbild Parkeringsbolaget Göteborg / Parkeringsbolaget Göteborg

Den 9 januari 2020 tillträdde Lars Björklund, 52, som tillförordnad vd på Parkeringsbolaget i Göteborg, efter sparkade Maria Stenström. 

Men bara några månader senare väljer han nu att avgå, kan GT berätta – i protest mot de sänkta p-avgifterna. 

Ny tillförordnad vd blir Christer Svärd. 

– Vi blev chockade faktiskt, säger Margareta Broang, styrelseordförande, om Björklunds avgångsbesked. 

Under hösten har GT:s reporter Daniel Olsson kunnat avslöja en rad missförhållanden inom Parkeringsbolaget i Göteborg. Många av dem kopplade till dåvarande vd:n Maria Stenström. 

I GT:s avslöjanden kunde man bland annat läsa om hur personer med kopplingar till Stenström anlitats som konsulter, med dyra ersättningar samt att en amerikansk konsult kunnat fakturera för arbetstimmar som inte överensstämde med den inrapporterade arbetstiden. 

Trots uppmaningar om att hålla de ekonomiska utgifterna på en ansvarsfull nivå, kunde GT också berätta om lyxkonferenser för personalen med inhyrd idrottskändis och lyx och flärd. Den 27 november fick Maria Stenström sparken – och i januari tillträdde tillförordnade vd:n Lars Björklund. 

Men nu avgår även han. Och detta med omedelbar verkan. 

I ett mejl, som Lars Björklund skickat till personalen och som GT har tagit del av, förklarar han sitt beslut. Där framgår att han inte står bakom det beslut som styrelsen tog i april, om att sänka parkeringsavgifterna. 

Jag har meddelat styrelsen att jag ställer min plats som vd till förfogande med omedelbar verkan. Vi har kommit överens om att min sista dag som tf vd på bolaget blir fredag 17 april”, skriver han i meddelandet.  

 

Detta har hänt i parkeringshärvan

9 oktober: En enig styrelse i Parkeringsbolaget arbetsbefriar vd:n Maria Stenström och en hög chef inom bolaget. Detta efter att en anmälan gjorts till stadens whistleblowerfunktion som bedöms mycket allvarliga och handlar bland annat om nära relationer till tre namngivna konsulter. Maria Stenström nekar till alla anklagelser. 

 

10 oktober: GT kan avslöja att Maria Stenström inte talade sanning då hon uppgav att hon inte varit delaktig då en av de mest anlitade konsulterna fått uppdrag. Tvärtom hade hon både beställt hans tjänster och skrivit under avtalen. Samtidigt kunde GT avslöja att Maria Stenström både varit på skidsemester tillsammans med konsulten och umgåtts privat i samband med seglingstävlingar i Lysekil i augusti.

 

11 oktober: GT kan avslöja hur de inblandade i härvan börjar sopa undan spåren på sociala medier. Bilder och inlägg som visade hur chefen och den mest anlitade konsulten umgåtts privat på Västkusten ”försvann”.

 

16 oktober: GT kan avslöja att Maria Stenström anlitat sin favoritcoach Maria Nemeth från USA med högst förmånliga villkor. Hon har flugits in till Göteborg på Parkeringsbolagets bekostnad, fått hotell och första klass-biljetter på tåget för kommunens pengar - trots att kommunens regler och avtal både säger nej till kortare flygresor och att konsulters omkostnader tas av kommunen. Ett misstag, enligt Maria Stenström, som uppgett att kostnaderna skulle fakturerats i efterhand.

 

20 oktober: GT kan avslöja att den amerikanska konsulten, med Kalifornien som bas, fakturerat Parkeringsbolaget för 1079 arbetstimmar. Det skulle innebära att hon under mindre än ett och ett halvt år skulle ha ägnat sex och en halv månads heltidsarbete åt det lilla kommunala Parkeringsbolaget i Göteborg. Trots att hon bara vid fyra tillfällen, under samma period, befunnit sig i Sverige. Maria Nemeth själv sa sig ingenting känna till om överenskommelsen med Parkeringsbolaget.

Maria Stenström uppger att hon inte kan avgöra rimligheten i timmarna.

 

22 oktober: Styrelsen för Parkeringsbolaget fattar ett enhälligt beslut om att förlänga arbetsbefrielsen av vd Maria Stenström och en hög chef i bolaget till, som längst, årsskiftet. Bakgrunden är att utredningen genom revisionsbyrån KPMG drar ut på tiden.

 

26 oktober: GT kan avslöja att vd:n tog betalt av Parkeringsbolaget då hon assisterade under sin amerikanska favoritcoach kurser i Stockholm. Det ska finnas ett avtal dem emellan, bakom kommunens upphandlade avtal, berättade Maria Stenström.

 

31 oktober: GT avslöjar Maria Stenströms okända rådgivare: en två gånger sparkad kommunal direktör som fick gå under muthärvan i Göteborg.

 

7 november: Konkurrensverket inleder en granskning av Parkeringsbolagets anlitande av konsulter

 

14 november: GT avslöjar extravaganserna på Parkeringsbolagets kick offer med idrottskändisar, lyx och flärd vid havet.

 

27 november: Parkeringsbolagets vd Maria Stenström får sparken.

Slutar med omedelbar verkan

Vidare skriver Björklund till personalen: 

Det avgörande för mitt ställningstagande är att styrelsen tog ett beslut onsdagen den 8 april om att sänka avgiften med hälften på alla besöksparkeringar från 20 april till sista juni. Detta för att underlätta för arbetspendlare och för att gynna det lokala näringslivet”.

Enligt Lars Björklund är det ”ett dyrt beslut” som kostar bolaget omkring 15 miljoner kronor. Han skriver att beslutet ”har små eller inga positiva effekter”. 

Detta är ett beslut som går emot mina personliga värderingar och som jag upplever är i konflikt med mitt uppdrag som vd. Det är inte rätt varken i innehåll och i processen för beslutet”. 

Vid ett extra styrelsemöte, torsdagen den 16 april, accepterade styrelsen hans avskedsansökan. Styrelsen fattade samtidigt beslut om att Christer Svärd, vd för Higab åter får uppdraget som tillförordnad vd. 

Christer Svärd har redan stor kunskap av verksamheten vilket gör det till en bra tillfällig lösning fram till dess att en ordinarie vd är på plats. Christer Svärd tillträder som tf vd måndagen den 20 april.”, står det att läsa i meddelandet på hemsidan. 

”Jätteledsna” 

Styrelseordföranden Margareta Broang säger så här om Björklunds beslut: 

– Vi är jätteledsna och tycker det är väldigt tråkigt. Vi blev chockade faktiskt. Vi fick veta detta i tisdags kväll. Då ringde han och sa det och i går fick vi snabbt kalla till styrelsemöte som vi hade på kvällen.  

Enligt Margareta Broang har diskussionerna om de sänkta parkeringsavgifterna förts sedan mitten av mars och den 7 april fattades beslut. Den 20 april verkställs de. Bakgrunden är coronapandemin som försvårat livet för privatpersoner och näringsidkare. 

– Som kommunalt bolag vill man göra allting för att underlätta för göteborgarna, alla vågar inte och kan inte åka kommunalt och alla kan heller inte jobba hemifrån. Dels var det för att hjälpa dem och dels för att hjälpa lokala näringsidkare i Göteborg. 

Men att Björklund varit emot detta kände hon inte till. 

– Det var inte alls vad vi förväntade oss. Vi blev tagna på sängen, säger hon. 

”En värderingsfråga”

Under eftermiddagen bekräftar Lars Björklund bilden för GT. 

– Jag och styrelsen har ju väldigt olika uppfattningar om ett beslut och då är det så att jag fick välja att genomföra beslutet som jag inte trodde på, eller välja att avgå. Då valde jag att avgå. För mig blir det en värderingsfråga att antingen leva med beslutet och att stå upp för det, och det kunde jag inte. 

Lars Björklund säger att beslutet att sänka parkeringsavgiften är dyrt. 

– 15 miljoner kronor är mycket och det kan man använda till mycket klokt i Göteborgs stad. 

Förslaget är till för att underlätta för näringsidkare och privatpersoner, tjänar inte det ett syfte? 

– Det är välvilligt och jätteviktigt att göra det, men jag tror inte att utformningen av det här och innehållet hjälper. Människors beteende styrs inte av parkeringsavgiften. Inget tyder på det. Min erfarenhet är att det är annat som styr människors beteenden i de här tiderna. 

Vad Lars Björklund ska göra nu är inte helt klart. 

– Jag jobbar som konsult i olika uppdrag och är inte orolig för att jag kommer ha att göra i framtiden. Det får vi se, säger han och tillägger: 

– P-bolaget är en jättespännande och bra verksamhet, det var tråkigt för personalen att behöva lämna på det här sättet känner jag. Men när det går emot värderingarna och djupet i vad man själv tror på så måste man ta det valet. Det är väldigt mycket pengar och effekten är väldigt osäker. 

 

Smittskyddsprofessor Jan Albert om kritiken mot den svenska vägen.