Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslutet: Sparkad vd fråntas miljonbelopp

Maria Stenström har sparkats som vd för Parkeringsbolaget i Göteborg.Foto: Pressbild
Parkeringsbolagets förre vd Maria Stenström har nu avskedats formellt.

Parkeringsbolagets styrelse beslutade under tisdagen att formellt avskeda bolagets tidigare vd Maria Stenström.

Därmed drar bolaget också in Stenströms fallskärm, värd tre miljoner kronor. 

Styrelsen var enig i sitt beslut. 

Redan i går kunde GT avslöja att Parkeringsbolaget styrelse ska diskutera framtiden för den sedan tidigare sparkade vd:n Maria Stenströms fallskärm.

Det skedde efter en rekommendation från Göteborgs stads visselblåsarfunktion. 

Härvan inleddes i september med ett anonymt tips till stadens visselblåsarfunktion. Under hösten har senare GT avslöjat en mängd missförhållanden, bland annat om vd:ns och en annan hög chefs relationer till flera av bolagets konsulter.

Det gäller allt från att Maria Stenström fått privatlektioner i engelska och kostnaden för en personlig tränare bekostad av bolaget till att hon åkt på skidsemester och tävlingssegling med en av bolagets återkommande konsulter.

Enig styrelse

Samtidigt har kommunen via revisionsbyrån KPMG utrett bolaget och riktade så sent som häromveckan kraftig kritik, bland annat rörande hur konsulter anlitats. 

”Det framstår som att vissa konsulter har fått en positiv särbehandling”, skrev KPMG i sin rapport och fortsatte: ”tillvägagångssätten i de upphandlingar vi analyserat följer ett likartat mönster som inte kan förklaras av okunskap eller slarv”.

I oktober kunde GT avslöja att Maria Stenström åkt med konsulten på skidsemester till norska Trysil över helgen.Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Fakta: Fyra punkter i härvan

1) Den amerikanska konsulten flögs in

Revisorernas granskning bekräftar GT:s avslöjande om att det fanns en underliggande muntlig överenskommelse då vd:n Maria Stenström tog in den amerikanske stjärncoachen Maria Nemeth till bolaget.

Fakturorna skrevs senare om för att passa in i det upphandlade avtalet som bara tillät betalning per arbetad timme. 

Det fick till följd att Parkeringsbolaget kom att betala coachen för 1 079 arbetade timmar under ett och ett halvt års tid – trots att hon bara var i Sverige fyra gånger under samma period.

Upphandlingen av Maria Nemeth bedöms ha varit felaktig och har troligen, enligt KPMG, lett till ekonomisk skada för Parkeringsbolaget.

 

2) Lyxkonferens med Erica Johansson för 800 000 kronor

GT kunde avslöja att Parkeringsbolaget arrangerat en ”kick off” för bolagets anställda på lyxiga Säröhus för 800 000 kronor exklusive moms. Då ingick inköp av juicepress och en fyra minuters film inspelade med friidrottsprofilen Erica Johansson, där hon höll peppande tal till personalen. 

KPMG påminner i sin rapport om kommunens regler om att konferenser inom staden inte ska vara lyxbetonade utan präglas av måttfullhet: 

”KPMG kan inte heller se att hyra in sportstjärnor för 22 500 SEK inklusive förberedande arbeten är att se som måttfullt.”

 

3) Lånade konsultens sommarhus

KPMG bekräftar också GT:s uppgifter om att det funnits privata band mellan åtminstone ett par av konsulterna och vd Maria Stenström och hennes närmaste chef.

Det handlar dels om en skidsemester till Trysil och en seglingstävling som Maria Stenström gjorde med en konsult som anlitats för över sju miljoner kronor men också om en resa till Las Vegas utanför arbetet som den nära chefen gjorde med samma konsult.

Samtidigt har konsulten upplåtit sitt sommarhus vid två tillfällen för möten som Parkeringsbolaget haft. Den efterskänkta kostnaden för hyran av sommarhuset kan, enligt KPMG, eventuellt ha varit en så kallad ”otillbörlig förmån”

När styrelsemötet avslutades under tisdagen stod det klart att enig styrelse ställer sig bakom att formellt avskeda Maria Stenström. Därmed utnyttjas en paragraf i anställningsavtalet som möjliggör att bolaget, vid tillfällen då den anställde ”grovt åsidosatt sina åtaganden”, slipper betala fallskärmen värd tre miljoner kronor.

Fryses direkt

– Som vd i ett kommunalt bolag har man fått ett stort förtroende att hantera resurser som ägs av oss Göteborgare gemensamt. Det är därför särskilt allvarligt när det förtroendet bryts som skett i detta fall, säger styrelseordföranden Margareta Broang, M.

Hon är nöjd med beslutet. 

– Det är ologiskt att man ska belönas även om man uppenbart har begått allvarliga fel och därmed fått avsluta sin tjänst. Därför känns det bra att vi i dag, baserat på utredningens slutsatser kunnat fatta ett enigt styrelsebeslut om avsked, som innebär att avgångsvederlaget inte kommer att utbetalas, säger hon.

Göteborgs kommuns visselblåsarfunktion riktade tidigare i veckan hård kritik mot Parkeringsbolagets tidigare ledning.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Maria Stenström tillträdde som vd för Parkeringsbolaget år 2009 och då hon arbetsbefriades den 9 oktober i fjol var hon den vd i Göteborg som suttit längst på sin tjänst. 

Maria Stenström har enligt avtalet sex månaders uppsägningstid med lön och därefter 18 månadslöners avgångsvederlag. 

I och med dagens beslut fryses utbetalningarna omedelbart.

Att avsluta vd:s tjänst med formellt avsked, till följd att fallskärmen fryses inne, är mycket ovanligt. Och det kräver att arbetsgivarsidan har mycket på fötterna. 

Det finns nu möjlighet för Maria Stenström att driva frågan vidare arbetsrättsligt.

Och hon har skaffat sig ett fackligt ombud, Malin Bjerkhede vid Sveriges ingenjörer:

– Vi håller på och tittar på det här i detta nu, faktiskt. Så jag har ingen kommentar i nuläget, säger Malin Bjerkhede. 

Diskuterar polisanmälan

Redan under måndagen kunde GT berätta att stadens Visselblåsarfunktion även gett bolaget rekommendationen att undersöka om det är möjligt att gå vidare med rättsliga åtgärder till följd av det som kommit fram, om något av det som kommit fram skulle kunna utgöra lagbrott. 

Dessutom lyfter Visselblåsarfunktionen frågan om att eventuellt ställa krav på återbalning från konsulter och andra inblandade i härvan. 

Enligt styrelseordföranden Margareta Broang är det en diskussion som kommer tas av styrelsen längre fram. 

Samtidigt pågår en utredning hos Konkurrensverket som granskar hur anlitandet av konsulterna skett, med risk för stora skadestånd för Parkeringsbolaget.

GT söker Maria Stenström som tidigare förnekat att hon gjort något fel.

– Vi träffas privat, det gör vi. Men det är inte återkommande privata kontakter, har Maria Stenström tidigare sagt om sin relation till konsulterna.

Hon uppger att den personliga tränaren som bolaget stått för ingick i ett medlemskap för nätverkande, och att det var nätverket hon var intresserad av. 

”Ett exklusivt medlemskap på gym”, beskriver KPMG kostnaden på 20 500 kronor inklusive moms. 

 

TV: Skandal-vd togs in som rådgivare i P-bolaget

Sparkades i muthärvan i Göteborg – togs in av Maria Stenström