Vid Domkyrkan i centrala Göteborg står ett antal betongpallar utplacerade i grönskan och intill gångvägarna. Det är lätt att tro att det handlar om små parkbänkar, men i stället döljer sig en tekniskt avancerad råttfälla under betongen.
– Det är det senaste inom giftfri skadedjursbekämpning. Och ja, man får gärna slå sig ner och sitta på dem. Det är inget farligt. Det finns ju inget gift i dem, förklarar Håkan Rystrand, gruppchef vid skadedjursavdelningen på Anticimex i Göteborg.
Även SVT Nyheter Väst har rapporterat om råttfällorna.

– Vi kallar dem smart-fällor. Råttorna kan lockas in i fällorna med ett syntetiskt material som luktar kött eller fisk, och det finns sensorer som känner av när en råtta går in där. Råttan åker upp i en liten hiss och får en strömstöt så att den dör och faller ner i en avfallsbehållare. Sedan går hissen ner igen, redo för nästa råtta eller mus, berättar Håkan Rystrand.
Skickar mejl om råttfångst
När en råtta fångas får Anticimex ett sms och ett mejl med tidpunkt och adress. En behållare rymmer mellan tio och femton råttor och när den är full åker företagets personal ut och tömmer den.
LÄS MER: Råttorna håller på att ta över Göteborg
– Fällorna finns runtom i parkerna i Göteborg, i Slottsskogen och utanför stora idrottsanläggningar. Göteborgs stad har omkring 150 fällor. De används annars även av fastighetsbolag, industrier och bostadsrättsföreningar, säger Håkan Rystrand.

Det är de stränga reglerna för användning av gifter i skadedjursbekämpningen som gör att de parkbänksliknande fällorna används allt mer.
Antalet råttor ökar stadigt
Han konstaterar att antalet råttor i Göteborg har ökat stadigt de senaste tio åren. Förra året ökade antalet saneringar av råttor med 19 procent i Västra Götaland, varav Göteborg står för en stor del av ökningen.
– Ett av de stora problemen är att folk matar duvor och andra fåglar i parkerna. Det lockar även fram råttorna, säger han.