Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Parkbänkar är egentligen råttfällor: "Det senaste"

Håkan Rystrand, gruppchef vid skadedjursavdelningen på Anticimex.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Smartfälla i kampen mot det ökande antalet råttor i Göteborg.
Foto: Eva Rogsten

De ser ut som små parkbänkar, lagom att slå sig ner på och vila en stund.

Men de grå betongpallarna vid Domkyrkan och andra platser i Göteborg är i själva verket råttfällor.

– Det är det senaste inom råttbekämpning, en smart-fälla som skickar sms när en råtta fångats, säger Håkan Rystrand på Anticimex.

Vid Domkyrkan i centrala Göteborg står ett antal betongpallar utplacerade i grönskan och intill gångvägarna. Det är lätt att tro att det handlar om små parkbänkar, men i stället döljer sig en tekniskt avancerad råttfälla under betongen.

– Det är det senaste inom giftfri skadedjursbekämpning. Och ja, man får gärna slå sig ner och sitta på dem. Det är inget farligt. Det finns ju inget gift i dem, förklarar Håkan Rystrand, gruppchef vid skadedjursavdelningen på Anticimex i Göteborg.

Även SVT Nyheter Väst har rapporterat om råttfällorna. 

Råttfällorna ser ut som små parkbänkar.
Foto: Eva Rogsten

– Vi kallar dem smart-fällor. Råttorna kan lockas in i fällorna med ett syntetiskt material som luktar kött eller fisk, och det finns sensorer som känner av när en råtta går in där. Råttan åker upp i en liten hiss och får en strömstöt så att den dör och faller ner i en avfallsbehållare. Sedan går hissen ner igen, redo för nästa råtta eller mus, berättar Håkan Rystrand.

Skickar mejl om råttfångst

När en råtta fångas får Anticimex ett sms och ett mejl med tidpunkt och adress. En behållare rymmer mellan tio och femton råttor och när den är full åker företagets personal ut och tömmer den.


LÄS MER: Råttorna håller på att ta över Göteborg 


– Fällorna finns runtom i parkerna i Göteborg, i Slottsskogen och utanför stora idrottsanläggningar. Göteborgs stad har omkring 150 fällor. De används annars även av fastighetsbolag, industrier och bostadsrättsföreningar, säger Håkan Rystrand.

En råtta förlustar sig vid en minigolfbana i centrala Göteborg.
Foto: Privat

Det är de stränga reglerna för användning av gifter i skadedjursbekämpningen som gör att de parkbänksliknande fällorna används allt mer.

Antalet råttor ökar stadigt

Han konstaterar att antalet råttor i Göteborg har ökat stadigt de senaste tio åren. Förra året ökade antalet saneringar av råttor med 19 procent i Västra Götaland, varav Göteborg står för en stor del av ökningen.

– Ett av de stora problemen är att folk matar duvor och andra fåglar i parkerna. Det lockar även fram råttorna, säger han.