Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Park Lane-chefen: “Nattsvart just nu”

Centerledaren Annie Lööf kräver kraftigare åtgärder.
Daniel Brookes, marknadschef Park Lane.
Foto: Privat
Sedan coronapandemin har Park Lane fått säga upp 95 personer. Kvar är bara fem anställda.
Foto: LEIF GUSTAFSSON
På måndagen höll partiledaren Annie Lööf, C, ett digitalt möte med företrädare för besöksnäringen i Göteborg.
Foto: NICKLAS THEGERSTRÖM/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

På måndagen höll partiledaren Annie Lööf, C, ett digitalt möte med företrädare för besöksnäringen i Göteborg.

Hon ville ”lyssna in det allvarliga läget” i branschen.

– Det är nattsvart just nu. Jag har kolleger som väntar på ekonomiskt stöd sedan i somras, säger Daniel Brookes, Park Lane, och vice ordförande i Göteborgs restaurangförening.

I 30 år har Park Lane varit många nöjeslystnas landmärke på Avenyn i Göteborg. 

Det senaste året har det av förklarliga skäl inte blivit mycket av varken nattklubb eller shower på den klassiska krogen. Sedan i november har det varit helt stängt.

– Under ett års tid har vi tappat 90 procent av omsättningen. Tyvärr har vi behövt säga upp 95 personer. Fem anställda är kvar, säger Daniel Brookes, marknadschef på Park Lane.

– Det är nattsvart just nu. Det är jättedystert på alla sätt, konstaterar han.

Digitalt möte med Annie Lööf, C

På måndagen deltog han i ett digitalt möte med partiledaren Annie Lööf, C, tillsammans med andra representanter för besöksnäringen i Göteborg.

– Jag har mött dem för att lyssna in det allvarliga läget. Det handlar om att se till att vi lokalt och nationellt hjälper dessa företag att övervintra i krisen, säger hon.

Annie Lööf pratar om vikten av att de ekonomiska stöden till företagen verkligen betalas ut och att processen inte drar ut på tiden.

– Nu har vi stödsystem på plats och det finns möjlighet att ansöka. Då måste staten stå redo så att pengarna kommer ut. Korttidspermitteringarna är det största problemet. Där har en del företag inte fått pengar utbetalda sedan i somras. Många har själva lagt ut privata pengar. Det är en enorm psykisk press på dessa företagare, säger hon.

Lööf berättar att företagarna på mötet också lyfte frågan om arbetsgivaravgifter. Vid årsskiftet trädde sänkta avgifter för unga, 19-23 år, i kraft.

– De önskar verkligen att vi fortsätter sänka avgifterna. Inom besöksnäringen är den stora kostnaden anställd personal. Kan staten ta en större del av kostnaden genom sänkt arbetsgivaravgift underlättar det för dem när de sedan ska dra i gång verksamheten igen.

– Den önskan tar jag med mig. Det ligger helt i linje med vad Centerpartiet driver i förhandlingar.

Park Lanes uppmaning

Daniel Brookes efterlyser också ett förlängt permitteringsstöd och omställningsstöd.

– Krisen kommer inte att vara över på lång sikt. Vi behöver en horisont, och den behöver tyvärr innefatta stöd.

Att efterfrågan på restaurangbesök, konserter och nöjen i allmänhet kommer att vara mycket stor när pandemin är över är inte svårt att gissa. Då gäller det för besöksföretagen att vara beredda.

– Vi fungerar inte som en fabrik där vi kan lagerhålla våra resurser. När väl suget drar i gång behöver man från politiskt håll hitta finansiella stödåtgärder som är träffsäkra, till exempel sänkta arbetsgivaravgifter upp till 26 år, säger Daniel Brookes och förklarar att Park Lane planerar för en öppning igen i höst, trots det osäkra läget.

En stor utmaning blir att kunna anställa kompetent personal när samhället öppnar igen konstaterar han.

– Tre fjärdedelar av anställda inom krog- och besöksnäringen har försvunnit till studier eller andra sektorer. Mycket av den kompetens som tidigare funnits har vi inte kunnat behålla. Det urholkar kompetensen i branschen. Det blir ett problem när vi ska återhämta oss. Men vi kommer att fixa det här, även om det blir tufft.

SE MER:

I somras erbjöd Park Lane ”sittdisco” under pandemin.