Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Parets ilska mot stora sopkaoset

Anders och Gisela Andrén fick åka till fyra återvinningsstationer under måndagen innan de kunde bli av med tidningar och glas. Foto: Privat
Kartonger och kassar i högar täckte marken vid återvinningsbehållarna. "Det gick inte att komma fram", säger Gisela Andrén.Foto: Privat

Överfulla behållare, stora kartonger, kassar och prylar huller om buller.

Gisela och Anders Andrén möttes av kaos när de skulle slänga tidningar och glas i Göteborg.

– Det såg överjävligt ut. Det gick inte att ta sig fram, konstaterar Gisela.

De fick åka till fyra sopstationer innan de blev av med sitt avfall.

Gisela och Anders Andrén från Skår i Göteborg skulle slänga tidningar och glas på måndagsförmiddagen och åkte till närmaste återvinningsstation på Ostgatan i Kallebäck.

Där möttes de av högar av kartonger, kassar och påsar som låg slängda bredvid de överfulla behållarna. 

– Det gick inte att komma fram till återvinningen på grund av alla saker. Det såg överjävligt ut, säger Gisela Andrén.

Efter ogjort ärende i Kallebäck åkte hon och maken vidare till Prästgårdsgatan där det också finns en återvinningsstation.

"Kassar och saker låg högt och lågt"

– Men det var likadant där. Det var väldigt mycket stora kartonger och wellpapp från Ikea-förpackningar. Kassar och saker låg högt och lågt. Behållarna var fullpackade så folk hade bara ställt ifrån sig sakerna, konstaterar hon.

 

LÄS OCKSÅ: Efter sopkaoset – nu kan sopstationer videofilmas

 

Färden gick vidare till Bögatan och ännu en återvinningsplats.

– Och där var det likadant med överfulla behållare och grejer som stack ut. Min man blev väldigt upprörd, milt uttryckt, säger hon.

Ringde och larmade

Gisela och hennes man ringde Kretsloppsförvaltningen i Göteborgs kommun som hänvisade dem till FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som har ansvaret för stationerna. Dit hade paret Andrén redan hört av sig under färden till de tidigare platserna.

– Där fick vi bara svaret att han som tog emot samtalet "skulle lämna en rapport", säger hon. 

Därefter bestämde paret sig för att åka till den stora återvinningsanläggningen i Sävenäs.

Arg make vid ratten

– Vi körde vidare, med min arge man vid ratten, men när vi passerade Munkebäckstorg såg vi att där fanns ytterligare en återvinningsstation och att det gick att bli av med grejerna där, berättar Gisela Andrén och fortsätter:

– Där var visserligen också fullt, men det gick att knöka ner sakerna och det stod inte en massa påsar runtomkring, säger hon. 

Gisela Andrén konstaterar att kaoset är ett återkommande problem. Det händer ofta att det "ser för gräsligt ut" vid stationerna och hon har flera gånger tidigare larmat FTI.

Magnus Örnborg, regionchef för FTI i Västra Götaland.Foto: FTI

Magnus Örnborg, regionchef för FTI i Västra Götaland, säger att han förstår att personer blir upprörda.

Stort problem hitta förare 

– Jag vill inte att folk ska vara arga, men har förståelse för att de blir irriterade. Men vi är på väg att ordna detta. Vi kommer att tömma och städa, säger han.

Magnus Örnborg säger att det har varit ett "jätteproblem" i höst att tillsätta förare till företagets tömningsbilar, och att företaget generellt legat efter med tömningarna.

"Ingen ursäkt men en förklaring"

– Det behövs ett speciellt förarbevis för att få köra bilarna och det har inte gått att hitta förare som har detta. Och det tar tid innan de kan få kompetensen. Vi har därför inte kunnat tömma alla gånger vi har velat. Det är ingen ursäkt, men det är en förklaring, menar han.

Ändå töms många av de totalt 340 stationer som finns i Göteborgsområdet varje dag.

– Inför jul kommer vi öka tömningarna och ställa ut extra behållare på 25 stationer. Vi kommer också att ha extra städbilar som kan skickas ut akut för att plocka material som ligger utanför behållarna, säger Magnus Örnborg.